Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince u okviru projekta “Kultura i kreativnost za zapadni Balkan” – CC4WBs održani su u utorak u Mostaru.

Projekt zajednički implementiraju UNESCO, British Council i Talijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a finansira Evropska unija.

Renata Radeka, koordinatorica projekta Kultura i kreativnost za zapadni Balkan kazala je kako je 1 650 000 eura namijenjeno za organizacije civilnog društva i institucije te 250 000 eura za pojedince.

“Prvi put imamo i ovu posebnu kategoriju u kojoj direktno podjedinci, umjetnici, kulturni radnici i drugi koji zadovoljavaju postavljene kriterije, imaju pravo aplicirati i mogu dobiti sredstva kroz ovaj regionalni projekt”, rekla je Radeka, pojasnivši da se na poziv mogu prijaviti i studenti koji mogu aplicirati za programe mobilnosti i negdje, gdje žele, provesti maksimalno tri mjeseca.

Pojedinci, za razliku od organizacija i institucija, imaju priliku aplicirati kontinuirano za svoje pojedinačne kraće i manje projekte koji trebaju trajati do ukupno 3 mjeseca. Krajnji rok za prijavu je do 31. decembra 2025. a iznosi ovih projekata su do 5.000 eura.

“Mislim da upravo kultura može doprijeti ukupnom socio-ekonomskom razvoju društva”, istaknula je koordinatorica projekta, dodavši da je za pojedince važno da se povežu i promoviraju raznolikost kulturnih izraza.

Rekla je i da im je danas također bilo važno vidjeti koliko Mostarci i Hercegovci generalno, mogu da se udružuju s ostalima sa zapadnog Balkana, jer osnovi parametar projekta je partnerstvo.

Kako kaže, organizacija mora naći partnera u nekoj drugoj zemlji sa zapadnog Balkana s kojim će zajednički aplicirati na sredstva koja su dostupna u rasponu od 10 do 80 hiljada eura.

U okviru četverogodišnjeg projekta “Kultura i kreativnost za zapadni Balkan” (CC4WBs) objavljen je drugi javni poziv za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince koji je otvoren do 27. maja 2024. godine.

Projekt uključuje različite tematske cjeline od revitalizacije kulturnih prostora i unaprjeđenja kulturnog naslijeđa do podrške festivalima, koprodukciji i organizaciji događaja koji će umrežiti kulturne radnike u regiji i generalno kreativnoj industriji, s naglaskom na ulogu koju ima u jačanju društvenog i ekonomskog razvoja u regiji.

(Fena)

mostarski.ba