DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Danas je Dan ružičastih majica! O tome šta je on i šta znači, u nastavku teksta.

Dan ružičastih majica, u svijetu poznat kao Anty-Bullying Day, dakle Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, obilježava se svake posljednje srijede u mjesecu februaru.

Obilježavanje ovog dana datira iz 2007. godine, iz Kanade. Naime, srednjoškolac iz Kanade je jednog dana obukao ružičast/rozu majicu u školu, zbog čega su usljedili podsmijesi, vrijeđanja i omalovažavanja. Čuvši to, David Shepherd i Travis Price, školski prijatelji ovog srednjoškolca su odlučili nešto poduzeti. Nekoliko dana kasnije, uslijedio je veliki, javni prosvijed. Došli su u školu u ružičastim majicama i kupili još čak 50 ružičastih majica i odlučili su ih podijeliti i drugim učenicima. Učenici su zauzeli jasan stav da neće tolerisati oblik vršnjačkog ili bilo kojeg drugog nasilja. Jedna od poruka ovakvog poduhvata jeste i “Neka nam ljubaznost i osjećaj za druge bude navika.”  

Na današnji dan se u svijetu, kao simbol podrške, nose roze majice ili neki drugi rozi detalji.

Omladinska banka Doboj Istok protivi se vršnjačkom nasillju i daje podršku plemenitim i hrabrim inicijativama, uz poruku:“Radimo dobro i učinimo svijet što boljim mjestom za sve nas.”

Izvor: lonac.pro