Bravo – Mostar ima ”Eko školu”

Druga gimnazija Mostar kontinuirano radi na razvijanju na poticanju ekoaktivizma učenika.

Javna ustanova Druga gimnazija Mostar postaje ”Eko škola”, a trenutno prolazi proces certifikacije. Eko škole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini odgojno-obrazovnih ustanova, kojim se potiče mlade ljude da se aktivno uključe u zaštitu okoliša. Posebna pažnja posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode i uređivanju školskog okoliša. U našoj zemlji Centar za promociju civilnog društva (CPCD) implementira projekta Eko škole ”Misli o prirodi!”.

Predanost očuvanju okoliša

U prvoj fazi proces certifikacije su prošle 38 škola iz Bosne i Hercegovine, dok u drugoj fazi 15 škola trenutno prolazi proces certifikacije, a jedna od tih 15 škola je upravo i JU Druga gimnazija Mostar. Ova škola, kako je primijetno iz navedenog, kontinuirano radi na razvijanju na poticanju ekoaktivizma učenika. “Certifikacijski mehanizam ‘Eko Škole’ pruža strukturirani put ka postizanju ekoloških ciljeva kroz različite aktivnosti i inicijative. Ovaj inovativni program predstavlja našu predanost očuvanju okoliša i edukaciji mladih generacija o važnosti održivog razvoja. Cilj nam je potaknuti sve škole u našoj zajednici da postanu ekološki osviještene institucije i da aktivno doprinesu zaštiti okoliša”, rekla je za Bljesak.info Mira Đajo-Begić, Eko koordinatorica.

Aktivna zaštita okoliša

U implementaciji programa certifikacije kako navodi, realizirali su niz aktivnosti, kao što su implementacija programa edukacije o važnosti očuvanja okoliša u redovni nastavni plan i program, promocija održivih praksi poput recikliranja, smanjenja potrošnje energije i vode te očuvanja biodiverziteta, sudjelovanje u akcijama čišćenja okoliša, uređenja okoliša i sadnje u suradnji s lokalnim organizacijama i institucijama, kao što su Izviđački odred ‘Neretva’, UG ‘Nešto Više’, ZEOS eko-sistem, JU Dječji vrtići ‘Ciciban’, te razvoj kulture održivosti među učenicima, nastavnicima i osobljem škole kroz aktivnosti poput ekoloških radionica i predavanja. “Ovaj certifikacijski mehanizam pruža školama priliku da se aktivno uključe u zaštitu okoliša i da postanu uzori u svojim zajednicama”, istaknula je profesorica Senada Šahić, te pozvala i druge škole da se priključe. “Pozivamo sve škole u našoj lokalnoj zajednici da se pridruže ovoj važnoj inicijativi i da zajedno gradimo održivu budućnost”, navela je.

Izvor: bljesak.info