Bosna i Hercegovina pristupila Programu „Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021. – 2027.

Cijeneći opredjeljenost Bosne i Hercegovine za sudjelovanje u programima Evropske unije, te imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina zabilježila uspješno sudjelovanje u oba ciklusa programa Evropa za građane, što je navedeno i u Izvještajima Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu,   te značaj daljnjeg nastavka sudjelovanja, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je tokom 2023.godine pokrenulo i realizovalo proceduru pristupanja Programu „Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021. – 2027. (u daljem tekstu: Program CERV).

Sporazum između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu CERV su u Briselu 21.12.2023. godine, potpisali NJ.E. Obrad Kesić, Šef Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji  i  Komesar za pravdu Evropske komisije Didier Reynders, čime je omogućena privremena primjena Sporazuma do njegove ratifikacije i stupanja na snagu.

Shodno odredbama Sporazuma, isti se primjenjuje retroaktivno od 1.januara 2023.godine, što znači da će aplikanti iz Bosne i Hercegovine za projekte objavljene u 2023.godini, ukoliko budu odabrani kao uspješni, moći dobiti finansijska sredstva Evropske unije za provedbu projekata za koje su aplicirali.  

Pristupanjem i nastavkom sudjelovanja Bosne i Hercegovine u programu CERV otvara se mogućnost kvalitetnije saradnje zemalja regiona i Evropske unije kroz razmjenu iskustava, informacija, dobrih praksi, sa ciljem unaprjeđenja međunarodnih odnosa u ovoj oblasti, bržem integriranju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, kao i pripremi za učešće u strukturalnim i kohezionim fondovima Evropske unije.

Izvor: mpr.gov.ba