BIRAČ: Nevladinim organizacijama i neformalnim grupama građana prezentovan Javni poziv za dodjelu grantova

U okviru USAID-ovog projekta “Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resurnim organizacijama (LRO/A)”, uz podršku Mreže za izgradnju mira, Udruženje ”Prijatelji Srebrenice” objavilo je Javni poziv za dodjelu grantova nevladinim organizacijama i neformalnim grupama građana. U periodu od 31.maja do 4. juna, na prezentacijama organizovanim u četiri opštine u Birču – Srebrenica, Bratunac, Milići i Vlasenica, učestvovalo je čak 59 udruženja i predstavnika neformalnih grupa – u Srebrenici 15, u Bratuncu 12, Vlasenici 18 i Milićima 14.

Tokom sastanaka održanih sa načelnicima opština, ponovo je potvrđena namjera ovih lokalnih uprava da obezbijede potpun ili djelomičan iznos traženog sufinansiranja čime je olakšan pristup fondu potencijalnim aplikantima. Maksimalan iznos granta za koji aplikanti mogu konkurisati iznosi 6.293$, dok je traženo sufinansiranje 33% iznosa traženog granta.

Osim predstavnika nevladinih organizacija i neformalnih grupa, na prezentacijama su učestvovale i kontakt osobe za ovaj projekat imenovane od strane lokalnih uprava.

– Mi imamo iskustvo u provođenju projekata i planiramo se prijaviti na ovaj poziv koji je dobra prilika za nevladine organizacije. Okupljamo veliki broj članica i volontera, i to naša prednost, s obzirom da se traži sveobuhvatno učešće zajednice, rekla je Ifeta Mejremić, predsjednica Udruženja „Jadar“ iz Konjević Polja, nakon prezentacije za bratunačka udruženja.

Na prezentaciji u Milićima učestvovala je i Tatjana Malikanović. Ona je naglasila da ovaj poziv vidi kao priliku da se ovo udruženje koje se bavi obezbjeđivanjem podrške osobama sa poteškoćama ponovo aktivira:

– Sredstva koja su na raspolaganju aplikantima su dovoljno velika da je moguće uraditi mnogo toga, a značajno je i to što možemo računati na podršku Opštine Milići kada su u pitanju sredstva potrebna za sufinansiranje.

Javni poziv je ocijenjen od strane učesnika kao dobra prilika za nevladin sektor na ovom području, uzimajući u obzir da su uticaj i aktivnosti civilnog društva smanjeni u prethodnom periodu. Oni smatraju da sa sredstvima koja su na raspolaganju mogu uraditi značajne stvari za svoje lokalne zajednice.

Predstavnici udruženja i neformalnih grupa su pozvani i da učestvuju na treningu ”Upravljanje projektnim ciklusom” koji Prijatelji Srebrenice, organizuju kao dio podrške koju program obezbjeđuje.

Poziv ostaje otvoren do utroška sredstava, a prvi evaluacija će biti organizovana za prijave podnesene do 25.juna 2024.