Turistička zajednica HNŽ-a organizira radionicu u okviru projekta ‘COMMHERITOUR’

Radionica će se održati u četvrtak, 13. lipnja u Hotelu Mostar s početkom u 10 sati, a izjave za medije su planirane od 9.45 sati.

Turistička zajednica Hercegovačko–neretvanske županije organizira radionicu za dionike HNŽ-a u okviru projekta ”COMMHERITOUR – Modeli temeljeni na zajednici za održivu valorizaciju zanata kulturne baštine u cilju poboljšanja gospodarske i turističke učinkovitosti udaljenih područja Dunavske regije”.

Radionica će se održati u četvrtak, 13. lipnja u Hotelu Mostar s početkom u 10 sati, a izjave za medije su planirane od 9.45 sati.

Kako je iz Turističke zajednice HNŽ-a najavljeno, svrha održavanja radionice je prikupljanje informacija za izradu Izvješća o valorizaciji baštine HNŽ-a, u kojima će se napraviti pregled i evaluacija postojećih modela valorizacije nematerijalne kulturne baštine, pronaći mogući nedostaci u današnjoj praksi i okruženju (tj. ekosustavu) te specificirati potencijali koji bi se mogli razvijati u sljedećim fazama projekta COMMHERITOUR.

Također, izvješća će specificirati dobre prakse, neiskorištene potencijale, izazove u maksimiziranju dodanih vrijednosti stvorenih putem valorizacije baštine.

Inače, projekt COMMHERITOUR prati živu baštinu i obrtništvo kao izvor socioekonomske integracije za ruralna i udaljena područja dunavske regije (Danube Region). COMMHERITOUR ima za cilj maksimizirati doprinos obrta i kulturne baštine gospodarstvu kroz turizam na održiv način.

Projekt povećava svijest o inherentnim potencijalima rasta obrtničke baštine i poboljšava valorizaciju kapaciteta zajednica – korištenjem inkluzivnih modela i transnacionalno primjenjivih rješenja.

Osam je partnerskih regija u projektu koje posjeduju dobru tradiciju obrta temeljenih na baštini s posebnim predvodnicima u „obrtništvu s turističkim potencijalom“. Uključene regije u projektu su iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunjske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Češke i Crne Gore.

Transnacionalni krajnji proizvod projekta COMMHERITOUR je digitalna platforma HeriCraft Market koja će nuditi međukulturalno umrežavanje,

Ovaj projekt je započeo u siječnju ove godine i završava u lipnju 2026. godine. Ukupna vrijednost mu je nešto viša od 2 milijuna eura, a Turistička zajednica HNŽ-a u njemu sudjeluje s iznosom od 136.804 eura. Ovaj projekt je podržan od strane Interreg Programa dunavske regije, koji sufinancira Europska unija, zaključeno je u priopćenju.

Izvor: bljesak.info