BiH e-identitet: Šta nam sve olakšava digitalno predstavljanje

Napravljen je još jedan veliki pomak u oblasti digitalizacije u Bosni i Hercegovini! Uspješno je završena testna faza za digitalno predstavljanje – BiH e-Identitet, a zahvalnost je upućena svim korisnicima i korisnicama koji su se registrirali i time pomogli proces.
Planirano je da BiH e-Identitet bude službeno pušten u produkciju 1.7.2024. godine. Korisnici i korisnice su pozvani da prate obavještenja kako bi bili informirani o svim detaljima i lokacijama registracionih ureda za potpisivanje ugovora za kvalifikovani elektronski potpis.
Ova informacija je značajna za one koji su već upućeni u ovu temu, a za one koji nisu još uvek u toku, malo sam istraživala i ispod izvukla najbitnije informacije o tome šta BiH e-Identitet uopšte znači i na koje sve načine pomaže i olakšava građanima i građankama BiH.

Digitalni identitet s digitalnim potpisom omogućuje potvrdu identiteta korisnika i cjelovitosti dokumenata, čime se osigurava sigurna razmjena podataka putem interneta. Ovaj sistem nije samo praktičan, već i štedi vrijeme i resurse, eliminirajući potrebu za fizičkim potpisivanjem dokumenata i omogućujući bržu i učinkovitiju komunikaciju.

Prijavi se na BiH e-Identitet

BiH e-Identitet nudi brojne prednosti. Kao što je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, izjavila 2020. godine: “Svaki put kada neka aplikacija ili internetska stranica zatraži od nas da izradimo novi digitalni identitet ili da se jednostavno prijavimo putem neke velike platforme, mi nemamo pojma što se u stvarnosti događa s našim podacima.

Tri i po godine kasnije, Europski parlament je prihvatio pravila za razvoj jedinstvenog Europskog digitalnog identiteta (eID). Prekogranično prepoznavanje nacionalnih sistema elektroničke identifikacije omogućit će građanima i građankama identifikaciju na internetu i pristup uslugama iz drugih članica EU-a uz pomoć nacionalne e-osobne iskaznice.

BiH e-Identitet: Korak ka Digitalnoj budućnosti

Po uzoru na druge europske zemlje, IDDEEA BiH je, 18 godina nakon donošenja Zakona o elektroničkom potpisu, implementirala digitalni potpis i omogućila ga građanima i građankama BiH za korištenje u svim sferama poslovanja. Ovaj korak omogućava fizičkim i pravnim osobama lakšu saradnju s nadležnim institucijama.

Implementacijom digitalnih rješenja, IDDEEA ostvaruje ključne ciljeve UN-ovih Održivih razvojnih ciljeva (SDG), kao što su SDG 9 (Industrija, inovacije i infrastruktura), SDG 10 (Smanjenje nejednakosti) i SDG 16 (Mir, pravda i snažne institucije).

Prednosti BiH e-Identiteta

  • Efikasnost: Građani i građanke više ne moraju gubiti vrijeme na čekanje u redovima ili podnošenje papirnih dokumenata. BiH e-Identitet omogućava pristup različitim uslugama putem interneta s nekoliko klikova, čime se štedi dragocjeno vrijeme.
  • Sigurnost i zaštita: Digitalna enkripcija i napredne tehnologije čine ovaj sistem otpornim na zloupotrebe, smanjujući rizik od krađe identiteta i drugih sigurnosnih prijetnji. Građani i građanke mogu biti sigurni da su njihovi podaci dobro zaštićeni.
  • Dostupnost: Registracija i korištenje aplikacije prilagođeni su svim digitalnim uređajima, što je čini lako dostupnom za sve građane. Usluga je potpuno besplatna.

Ravnatelj Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH), prof. dr. Almir Badnjević, izjavio je za Dnevnik 2 da će ove godine 80% građana BiH trebati zamijeniti svoje isprave. Očekuje se da će u naredna dva do tri mjeseca biti zamijenjeno milion dokumenata. Iako državni proračun nije usvojen, izdavanje osobnih isprava nije ugroženo.

Za više informacija, pogledaj gostovanje na linku.

Izvor: rolify.com