Bh. alpinista Cvitanušić kreće u pohod na Mount Everest: Fokusiran sam na mentalni trening

Bosanskohercegovački alpinista, triatlonac i ironman Tomislav Cvitanušić na jednu od najizazovnijih ekspedicija odlazi 31. marta, a planirano je da se vrati 3. juna 2023. godine

Bosanskohercegovački alpinista, triatlonac i ironman Tomislav Cvitanušić najavio je u srijedu u Sarajevu da krajem marta kreće u pohod na najvišu planinu na svijetu Mount Everest, javlja Anadolija.

Cvitanušić na jednu od najizazovnijih ekspedicija odlazi 31. marta, a planirano je da se vrati 3. juna 2023. godine.

“San svakog visokogorca je da se jednom u životu popne na najviši vrt, na krov svijeta Mount Everest. Da bi to uradili moramo biti dobri đaci, ne smijemo preskakati razrede. Ako smo u Sarajevu, moramo početi s Trebevićem i polako, planinu po planinu. Poštovati sve zakonitosti takvog životnog putovanja jer je to životno ostvarenje i cilj svakog alpiniste”, rekao je Cvitanušić.

Cvitanušić je dosad ostvario nekoliko uspješnih pohoda na planinske vrhove, među kojima su najviši vrh Južne Amerike, Aconcaguu na Andima, koji se nalazi na 6.960 metara nadmorske visine, najvišu planinu Sjeverne Amerike Denali koja se nalazi na 6.194 metra nadmorske visine, najviši vrh Afrike, Kibo, koji se nalazi na planini Kilimandžaro (5.895 metara) i najviši evropski vrh Elbrus (5.642 metara).

“Logičan nastavak je da pokušam, jer sam dovoljno naučio od svojih učitelja, popeti se na ‘krov svijeta’, ali da to uradim iz zahvalnosti prema onima koji su me učili svemu dosad o planinama, ali i da pokušam pokazati poštovanje narodu Šerpa, koji su često ostali zanemareni kada se zapadnjaci penju na najviši vrh svijeta”, istakao je Cvitanušić.

Inače poznat i kao prva osoba iz BiH koja je završila prestižni Ironman, Cvitanušić je rekao da je fizički spreman za pohod na najviši svjetski vrh, ali da trenutno radi na mentalnoj pripremi.

“Fizička spremnost mora biti najbolja u tom trenutku. Ja jesam fizički spreman, bavim se triatlonom, treniram redovno, vodim računa o svom zdravlju, ali svi su mi rekli da je to igra misli, da moram biti u miru sa sobom, da moram znati šta mi je cilj i da moram donositi razumne odluke, jer na velikim visinama dešava se da ljudi haluciniraju ili nisu realni. Više sam fokusiran na mentalni trening”, objasnio je Cvitanušić i dodao:

“Još samo da nam dopusti ta velika planina. Ona je ‘majka boginja’ kako je zove tamošnji narod. Oni je poštuju na specifičan način. Moja namjera nije otići tamo na bahat način i staviti čizmu na vrh planine. Nakon što odete s tog vrha, vjetar nakon dvije, tri minute zamete vaše tragove kao da nikad niste bili tamo.”

Današnjoj konferenciji za medije prisustvovao je i Muhamed Gafić, član jugoslovenske ekspedicije koja se 1979. godine zapadnim grebenom popela na Mount Everest.

“To je bilo kao da sam ušao u finale na Olimpijskim igrama. Tada je iz Jugoslavije bilo najviše Slovenaca, koji su i dan danas neprikosnoveni i među najboljim alpinistima svijeta. Osim Slovenaca, bili su alpinisti iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Iz BiH je pored mene bio i Muhamed Šišić. Išli smo tim putem s izazovima, usponima, odustajanjima, pobjedama i porazima”, ispričao je Gafić, koji je ujedno i jedan od prvih učitelja Tomislava Cvitanušića.

Kako je kazao, ta ekspedicija imala je za cilj zapadni greben Everesta, koji je do tada bilo nemoguće ostvariti.

“Neke ekspedicije su pokušavale, ali nisu uspjele. Francusku ekspediciju je zahvatila lavina. Alpinisti ne bi bili alpinisti da ne traže nemoguće, nesavladive stijene. Kad se upuste u takvu avanturu, nastoje što lakšim putem prođi kroz tu stijenu”, rekao je Gafić, pojasnivši da se zapadni greben nalazi s lijeve strane od staze s juga kojom će se Cvitanušić nastojati popeti na vrh.

Petar Pećanac, prvi je alpinist iz Bosne i Hercegovine koji je ostvario uspon na vrh Mount Everesta 2007. godine, sa sjeverne strane preko Tibeta, odnosno Kine, poželio je sreću Cvitanušiću ističući da će se oduševiti “plavetnilom, planinom i dobrim ljudima, Šerpama”.

“To su dva nezaboravna mjeseca. Imali smo sreće. Imali smo predivno vrijeme, odnosno nije bilo oblačnosti. Kad smo izašli na vrh, vidjeli smo cijeli svijet pred sobom. Ja sam imao miks emocija. Na putu do gore ti prolazi kroz glavu ‘šta mi je sve ovo trebalo’ i koliko puta pomisliš da se vratiš, ali ipak guraš”, prisjetio se Pećanac.

Mount Everest, najviša je planina na Zemlji koja je prema mjerenju visine topografskog vrhunca 8.848 metara iznad nivoa mora. Planina, koja je dio lanca Himalaje u Aziji, locirana je na granici između zone Sagarmatha u Nepalu, i autonomne regije Tibet u Kini.

Najviša planina na svijetu privlači penjače svih profila, od iskusnih planinara do početnika koji su spremni platiti znatne svote profesionalnim planinskim vodičima radi uspješnog uspona. Cvitanušićevu ekspediciju podržala je kompanija BH Telecom.

Izvor: aa.com.tr