BELLSPIRATION CLUB – HELENA ARNAUTOVIĆ: Biti open-minded person je imperativ današnjeg vremena (Part 2/4)

1) Putovanja! Ja znam za tvoje iskustvo putovanja po Evropi  – možeš li podijeliti s nama kroz koje zemlje si proputovala? Možeš li nam opisati kako je sve to izgledalo i koliko dugo je trajao obilazak Evrope? Koje zemlje ili gradovi koje si posjetila su te se najviše dojmili? I zašto?

Putovanje u  okviru projekta “Travel around Europe” je obuhvatao 14 zemalja: Zagreb, Munchen, Berlin, Hamburg, Copenhagen, Malmo, Duisburg, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Breda, Brusel, Gant Sain Peters, Lille, Paris, Orleans, Irun, Medina Cam, Salamanca, Lisabon, Porto, Madrid, Barcelona, Valente, Geneva, Milano, Firenze, Piza, Florence, Villach, Ljubljana, Beograd, Bijeljina-> Sarajevo 💜

Put je bio planiran dvije sedmice prije odlaska, okvirno, i trajao je 23 dana. Najviše me dojmio Haag I Lisbon. Haag zbog prekrasnog zelenila, a Lisbon zbog svoje živopisnosti.

2) Iz tog iskustva, možeš li napraviti kratku komparaciju životnog stila Zapadne Evrope i našeg zapadno-balkanskog, iz tvoje perspektive, naravno?

Hmm, to pitanje bi iziskivalo opširan odgovor iz više aspekata, međutim, na mene su impresiju najviše ostavila dva. Prvi se ogleda u načinu života, srednjoškolaca, studenata. A drugi je u otvorenosti prema novim iskustvima i mogućnostima koje imaju.

3) Svjedoci smo globalizacije. Koliko je bitno biti širokih vidika, open minded person, i imati hrabrosti otisnuti se u nepoznato?

Ovo pitanje se zapravo nadovezuje na odgovor iz prethodnog; Ja mislim da je to imperativ sadašnjeg, neizvjesnog, vremena, u prilog tome ide činjenica da je 90% ovog putovanja bilo planirano u hodu. Izlazak is naše zone komfora nam nudi jedno sasvim novo iskustvo, nove vještine i pokazuje nam jedan sasvim novi svijet. “Um koji se otvori prema novoj ideji se nikada neće vratiti u početno stanje”.