Banjaluka: 12 konobara i kuvara sa Daunovim sindromom ubrzo počinje raditi

Osobe s Daunovim sindromom, njih 12, uskoro će početi da rade, a njihove kulinarske i konobarske sposobnosti pokazaće u “Daun kafeu”, čija vrata bi trebalo da budu otvorena već u martu ili aprilu.

Potvrdio je ovo za “Nezavisne” Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, koji kaže da se uveliko dogovaraju kada i gdje će biti otvoren ovaj kafe.

“Mi se uveliko pripremamo kako bi se otvorio prvi ‘Daun kafe’, a u kojem bi radili konobari i kuvari sa Daunovim sindromom. Zasad već imamo po šest osoba osposobljenih za konobare i kuvare, odnosno ukupno njih 12”, istakao je Jelić.

Kako kaže, jedna od najvećih prepreka prilikom njihovog zapošljavanja su roditelji.

“Oni se plaše šta će biti s njihovom djecom ako se zaposle, s obzirom na to da, kako kažu, neće imati socijalna primanja koja sada dobijaju.

Ipak, ta primanja su niska u odnosu na ono koliko osoba sa Daunovim sindromom može da zaradi”, kazao je Jelić.

Ipak, prema njegovim riječima, roditelji ovih 12 mladih ljudi ih podržavaju i neće biti prepreka da počnu uskoro raditi kao konobari i kuvari.

“Već smo obavili nekoliko razgovora, a Ministarstvo zdravlja RS uveliko radi na tome da se prevaziđu sve zakonske prepreke prilikom zapošljavanja osoba sa Daunovim sindromom. U svemu ovome nam najviše pomaže, kao i mnogo puta prije, naš ambasador, doktor Vlado Đajić”, naglasio je Jelić.

Dodaje da 23. januara odlaze u Prag kako bi potpisali ugovor o saradnji sa češkom Daun sindrom organizacijom, a tom prilikom će prezentovati program socijalne rehabilitacije, ali i održati premijeru filma “Neki novi Brodvej” u Češkoj.

“U Pragu ćemo boraviti sedam dana, tokom kojih će osobe sa Daunovim sindromom pokazati vještine koje su stekli na programu socijalne rehabilitacije”, rekao je Jelić.

Kako kaže, od marta i aprila nastavljaju s radom u komunama u Banji Vrućici i na Jahorini.

Ističe da je prošla godina bila vrlo uspješna za njih te da su realizovali mnogobrojne projekte, ali i proslavili tri značajne godišnjice.

insajder.in

Related Posts

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga

Centar za istraživačko novinarstvo zajedno sapartnerima iz Mreže za izvještavanje o različitosti Reporting Diversity Network 2.0 objavljuje javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga koji imaju za cilj suzbijanje govora mržnje i bolju prezentaciju različitosti. Javni poziv je otvoren u sklopu projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji ima za cilj da efikasno utiče na medijsku prezentaciju etničke pripadnosti, religije i rodne ravnopravnosti u […]

Ka općem dobru: Pročitaj analize pravnog okvira za dobročinstvo

Filantropija u Bosni i Hercegovini je kompleksna i fragmentirana oblast koja nije bila predmet opsežnih analitičkih i zagovaračkih aktivnosti. Stoga su dvije publikacije koje su objavljene u okviru projekta „Pravni okvir za filantropiju“ značajan doprinos razumijevanju ove oblasti, njenom izučavanju i inspiracija za sve koje žele zagovarati za poboljšanje trenutno važećeg pravno-institucionalnog okvira. Početna analiza zakonskog okvira u Bosni[…]