Besplatan prevoz vozila u kvaru – Novim zakonom proširene usluge AMS RS

Ilustracija (Foto: Pixabay / PublicDomainPictures)

Svi vlasnici motornih vozila registrovanih u Republici Srpskoj imaju pravo na besplatno uklanjanje četvorotočkaša koji ostanu u kvaru na putevima ili javnim površinama, do najbliže bezbjedne lokacije ili auto-moto društva.


Predviđeno je to novim zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske, koji je stupio na snagu. Kako su naveli iz Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS), poslije besplatnog prevoza vozila u kvaru do najbliže bezbjedne lokacije za sve učesnike u saobraćaju, korisnik vozila ima pravo da samostalno izabere dalji način prevoza vozila, odnosno da izabere njemu najpovoljnijeg prevoznika ili bilo kojeg privrednog subjekta koji se bavi prevozom vozila.


Samostalni viši stručni saradnik za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju AMS RS, Perica Pećanac kazao je za Glas Srpske da se Srpska prateći zemlje u regionu i Evropi, opredijelila da pružanje pomoći na putu uredi zakonom i da uvijek ima instituciju obaveznu da oslobodi put za nesmetano odvijanje saobraćaja.


– Cilj je povećanje bezbjednosti, ubrzanje protoka saobraćaja i pružanje pomoći svim učesnicima u saobraćaju na putevima Srpske – rekao je Pećanac i podsjetio da AMS RS ima obavezu besplatnog prevoza vozila registrovanih u RS, a oštećenih u saobraćajnoj nezgodi na teritoriji Srpske i BiH, kao i putnika do željene destinacije u BiH jednom godišnje.


Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Milija Radović kazao je za Glas da su vozači usluge besplatnog prevoza vozila do sada koristili nakon saobraćajnog udesa.
– Novim zakonom propisano je da isključivo AMS uklanja vozila s javnog puta i u slučaju saobraćajne nezgode i kvara – rekao je Radović.


Predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja, Milenko Jaćimović kaže da će proširivanje usluga AMS RS znatno uticati na smanjenje troškova vlasnika vozila.
– Mnogo vozača, na sreću, ne doživi saobraćajnu nezgodu i dosadašnju povlasticu za besplatnu vožnju prilikom saobraćajne nezgode nisu ni koristili. Podržavam proširenje usluga AMS-a i benefita za vozače – kazao je Jaćimović.
Zlatko Buliga u ime Auto karting kluba iz Laktaši kaže da je prije nekoliko godina bilo pokušaja preko Auto-moto društava da se obezbijedi besplatno šlepanje ili prevoz do servisa.
– Ovo što je sada Zakonom regulisano značiće mnogo svim vozačima – rekao je Buliga.

ba.ekapija.com

Related Posts

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga

Centar za istraživačko novinarstvo zajedno sapartnerima iz Mreže za izvještavanje o različitosti Reporting Diversity Network 2.0 objavljuje javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga koji imaju za cilj suzbijanje govora mržnje i bolju prezentaciju različitosti. Javni poziv je otvoren u sklopu projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji ima za cilj da efikasno utiče na medijsku prezentaciju etničke pripadnosti, religije i rodne ravnopravnosti u […]

Ka općem dobru: Pročitaj analize pravnog okvira za dobročinstvo

Filantropija u Bosni i Hercegovini je kompleksna i fragmentirana oblast koja nije bila predmet opsežnih analitičkih i zagovaračkih aktivnosti. Stoga su dvije publikacije koje su objavljene u okviru projekta „Pravni okvir za filantropiju“ značajan doprinos razumijevanju ove oblasti, njenom izučavanju i inspiracija za sve koje žele zagovarati za poboljšanje trenutno važećeg pravno-institucionalnog okvira. Početna analiza zakonskog okvira u Bosni[…]