Aktivni & Mladi: Belma Kapić (Omladinska banka Bosanski Petrovac)

Belma je mlada studentica, ali i aktivistica u svojoj lokalnoj zajednici, te zaljubljenica u modu!

Danas ti predstavljamo Belmu Kapić, koja ima 24 godine i živi u Bihaću. Studentica je master studija i asistentica na Tekstilnom odsjeku Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

Također, Belma je stipendistica i volonterka Fondacije Hastor dugi niz godina. Njen raniji volonterski angažman za Fondaciju Hastor se odnosio na terenski rad sa osnovcima i osnovkama, ali i srednjoškolcima i srednjoškolkama, a trenutno je Belma stalni član grafičkog tima Fondacije Hastor. 

Belmin hobi za opuštanje razvio se u profesionalnu djelatnost i postao ne samo hobi, već i način osiguravanja materijalne sigurnosti.

  • “Volim biti jako zauzeta i izazvati sa aspekta modnog dizajna. Moda se kreće tako brzo i možete se lako uhvatiti u tom vrtlogu. Za početak, volim osećaj kad „uplivam“ u svijet mode i apsolutno posvetim dizajnerskom procesu, što me ujedno i nevjerovatno opušta. Ono što me najviše čini sretnom je vidjeti gotov produkt mog truda i rada, kao i zadovoljstvo na licima klijenata kojima sam taj produkt posvetila. Raditi više projekata odjednom za mene više nije tako stresno. Uz dobru organizaciju vremena još uvijek stižem realizirati, pored komercijalnih, i volonterske projekte.”

Belma nam je povjerila da razmišlja o pokretanju vlastitog biznisa što je, kako kaže za sada njen neostvaren san. Pored biznisa, Belma kaže da je ulogu volonterke preuzela optimistica u njoj kada je shvatila da je sposobna potaknuti promjene i činiti dobro u svojoj lokalnoj zajednici.

  • “Povezala sam se s drugim volonterima/volonterskim grupama Omladinske banke i radila prema zajedničkom cilju. Usto, povezala sam se i s problemima unutar lokalne zajednice, s procesima rješavanja – procesima u koje vjerujem. Svojim djelovanjem i volonterskim angažmanom, postala sam dobrobit i drugima, ali i sebi.”

O svojim iskustvima u Omladinskoj banci Belma ima samo riječi hvale. Prisjetila se volonterske grupe koja je u sklopu realizacije projekta organizirala radionice crtanja i slikanja. Kako se niko od njih nije mnogo isticao na području likovnog stvaralaštva, zamolili su Belmu za pomoć. 

  • “To je bila „ljubav na prvi projekat“. Pozitivni utisci nagnali su me da istražim način na koji mogu realizirati vlastiti projekat zajedno saokupljenom grupom mladih ljudi iz moje lokalne zajednice. Sada iza sebe imamo niz projekata na koje smo ponosni.”

Volontiranje je Belma uvidjela kao zabavan i jednostavan način da istraži svoje interese i strasti, te da iste „filtrira“. Učešće u projektima osiguranim sredstvima Omladinske banke joj je, kako kaže donijelo motivaciju i viziju koju je prenijela u svoj osobni i profesionalni život.

Biti volonter znači da i najmanje geste čine razliku, a volontiranje je dvosmjerno: koristi volonteru ili volonterki jednako kao i cilju koji je odlučio ili odlučila doseći, smatra Belma.

Kada je riječ o projektu na koji je posebno ponosna, Belma izdvaja jedan, a to je “Modna priča u Bosanskom Petrovcu“, koji je usko vezan za njeno zanimanje. Belma ga je pokrenula sam s nadom da će prenijeti stečena znanja i pokušati pokrenuti mlade na kreativno djelovanje.

  • “Projekat je bio usmjeren na povezivanja osoba bez zaposlenja ili sa viškom slobodnog vremena kojeg su željeli korisno usmjeriti. Posebnost ovog projekta ležala je u tome što su radionice osmišljene tako da vještine stečene učešćem mogu obezbijediti i finansijsku neovisnost. Tu su projekti: „Inovativni šareni kutak“, „Lutkarska predstava“, „Studentski kutak“, …, a koji su bili ujedno opuštajući i energični bijeg od moje svakodnevne rutine.”

Naša sagovornica smatra da je uz brzi tempo života, često teško pronaći vrijeme za volontiranje. Međutim, Belma se vodi stavom da dobrobiti volontiranja mogu biti ogromne. 

  • “Volontiranje nudi vitalnu pomoć ljudima u potrebi,vrijedne ciljeve za zajednicu, ali dobrobiti mogu biti još veće za nas, volontere. Pravi spoj može nam pomoći pronaći nove prijatelje, povezati nas sa zajednicom, naučiti nove vještine, pa čak i unaprijediti svoju karijeru.”

Za sam kraj, Belma poručuje da, samo zato što je volonterski rad neplaćen, ne znači da niste postigli nešto. Upravo suprotno!

  • “Volontiranje vam nudi priliku da isprobate poslove bez dugoročne obaveze. U nekim lokalnim zajednicama možete volontirati izravno u organizaciji koja obavlja vrstu posla koji vas zanima. Na primjer, ako ste zainteresirani za njegu, možete volontirati u bolnici ili domu za starije osobe. Vaš volonterski rad također vas može izložiti profesionalnim organizacijama ili stažiranju koji bi mogli koristiti vašoj karijeri.”

Izvor: lonac.pro