Aktivni & Mladi: Amra Durić Čaušević (Omladinska banka Bugojno)

Iako se po godinama možda više ne ubraja u mlade, Amra u duši ima tek 18!

Danas ti predstavljamo Amru Durić Čaušević, koja ima 37 godina i živi u Bugojnu.

Po zanimanju diplomirana pravnica, već 8 godina zaposlena u struci, Amra volontira u svojoj lokalnoj zajednici i aktivno učestvuje u aktivnostima koje provodi tim Omladinske banke Bugojno. Amra kaže da uživa u svemu što radi ali posebno u putovanju, skijanju i planinarenju.

  • “Iskren sam prijatelj i veliki optimista, u svemu što mi se dešava i u svemu što se oko mene dešava uvijek tražim pozitivnu stranu.”

Ulogu volonterke je, kao posebnu ulogu u svom životu, preuzela davne 2011. godine.

  • “Od tad do sad ponosna sam volonterka u lokalnoj zajednci, iza mene je zaista veliki broj realizovanih projekata pokrenutih incijativa a također čeka me veliki broj novih projekata koji će uskoro ugledati svjetlo dana.”

Volontiranje je za Amru zaista važno u životu jer ono joj je donijelo veliki broj novih prijatelja, poznanstava, putovanja, znanja. Ono najbitnije jeste što kroz volontiranje svakodnevno izgrađuje sebe kao ličnost, a sve to bez ulaganja vlastitog novca. U volontiranju je bitno samo imati jaku volju za rad i dobru ideju, kaže Amra.

U vrijeme kad je napravila svoje prve volonterske korake, Amra je  bila nezaposlena i priznaje da joj je to postao veliki teret.

  • “Pokušavala sam naći posao kucajući na više vrata raznih poslodavaca, nažalost bezuspješno. Sve se tad završavalo „ozbiljnim“ obećanjima da će me zaposliti dok im „zatreba“ pravnik. Nakon svih tih razočarenja, prestala sam vjerovati lažnim obećanjima i odlučila uraditi nešto sama, ono što mogu sa malo novca, puno truda i beskrajno entuzijazma. Tako sam postala jedan od osnivača omladinskog udruženja u lokalnoj zajednici koje još egzistira i radi korisne stvari za Bugojno i mlade ljude…”

Amra ističe da je posebno ponosna što je kroz svoje volonterske aktivnosti realizovala brojne projekte u lokalnoj zajednici u čijim aktivnostima je učestvovala čitava armija mladih ljudi od 2011. godine do sad.  Njima su upravo te aktivnosti pomogle da se ostvare u svojim ozbiljnijim životnim ulogama.

A ove stvari Amra smatra najznačajnijima u volonterskoj ulozi: 

  • “Po meni, najvažnije stvari u volonterskoj ulozi su: nova prijateljstva i poznanstva, nova znanja i vještine, brojna putovanja – što sve skupa vodi izgradnji i sazrijevanju ličnosti mladog čovjeka i sve to besplatno, na volonterima je samo da iskoriste sve mogućnosti koje im volontiranje nudi.”

Za sami kraj, Amra poručuje svim mladim ljudima sljedeće: 

  • “Volontirajte, dijelite svoje ideje s drugima kako bi se i drugi okoristili jer ništa nije uzalud i ništa nije nemoguće – izgubljeno je samo ono čega se sami odreknemo a nepostignuti cilj je onaj od kojeg smo sami odustali. CARPE DIEM!!!”

Izvor: lonac.pro

Related Posts

Trening Finansijski menadžment

Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE provodi trening o temi finansijski menadžment koji je od velike važnosti za jačanje organizacijskih kapaciteta. Iako se djelovanje nevladinih organizacija zasniva na plemenitim i društveno korisnim idejama i ciljevima, njihov rad nije imun na probleme koji su svakodnevica savremenog života i poslovnih izazova u smislu izgradnje i provođenja adekvatnog sistema finansijskog upravljanja, putem kojeg se […]

Trening Upravljanje projektnim ciklusom 2022.

Upravljanje projektnim ciklusom nas uči kako da stvari povezujemo u jednu logičku cjelinu, da posložimo korake našeg rada na način da on zaista bude produktivan i smislen. Upravljanje projektnim ciklusom uglavnom vežemo za projekte, ali njegova funkcija je, zapravo, višedimenzionalna, te ga možemo primjenjivati prilikom kreiranja naših strateških planova, u upravljanju ljudskim resursima, ali i u svakodnevnom[…]