Aktivista iz Donjeg Vakufa posvetio život radu s mladima

Asocijacija za aktivno društvo uz pomoć mladih u sveopštem beznađu kroji svjetliju budćnost za svoj grad

Ponosni Pruščanin i još ponosniji omladinski radnik i aktivist, Ismal Elkaz, u Donjem Vakufu pokušava mladima stvoriti prilike za napredak, uprkos brojnim preprekama. Sve do jedne ih vidi isključivo kao izazove koje treba rješavati, a toj misiji posvećen je skoro deset godina. Smatra da je Donji Vakuf grad s puno perspektive, ali da je vrlo malo od toga pretvoreno u realnu vrijednost.

„U ovom trenutku ekonomski, politički, turistički, ma na sve druge načine dosta zaostajemo za mnogim gradovima i sredinama sličnim našem gradu. Možda se pitate ko je krivac za takvo stanje, ali ja smatram da ne trebamo tražiti krivce, već puteve kako da to popravimo. Kada sam bio dječak u vrijeme rata u BiH, moj grad mi je izgledao jako velik. Danas vidim i znam da je on mali, ali ja želim da ga ponovo zajedno učinimo velikim, jer on to u našim srcima nikad nije ni prestao biti“, kaže Ismail, koji zadnju deceniju vodi Asocijaciju za aktivno društvo – AZAD.

Mali grad, veliki planovi

Radeći kao profesor u MSŠ Donji Vakuf, na Dan nezavisnosti BiH, 2013. godine se sastao sa bivšim učenicima koji su u to vrijeme završavali studije i tada su shvatili da svi žele uraditi nešto dobro za svoj grad. Tako je nastao AZAD, s ciljem da bude pozitivna priča Donjeg Vakufa. Ismail kaže da su mladi, ali i on sam od tada mnogo učili, te da je pred njima još uvijek puno posla, rada, truda i borbe za mlade iz Donjeg Vakufa.

Iako iza sebe imaju niz uspješnih inicijativa i velike rezultate, ovo udruženje koje okuplja preko stotinu mladih volontera, još uvijek nema svoje prostorije koje bi mogli urediti onako kako žele. No, bez obzira na taj, kako kažu „hendikep“, zahvalni su za dobru saradnju koju imaju sa lokalnim vlastima. JU „Centar za kulturu, informisanje i sport“ im je omogućio korištenje prostorija Doma kulture, a ova podrška traje od osnivanja udruženja. AZAD svojim radom doprinosi zajednici na različite načine, pa između ostalog u znak zahvalnosti vrijedno rade i na povećanju obima kulturnih, sportskih i edukativnih aktivnosti u gradu. Pored toga, na zadovoljstvo svih Donjovakufljana, Udruženje je i osnivač jedinog fitness centra u gradu, koji je također smješten u prostorijama Centra za kulturu.

Nezamjenjiv recept za uspjeh – ljubav prema zajednici

Naš sagovornik smatra da se, šta god čovjek radio, treba da radi iz srca. Zbog toga je on bio motiviran da počne raditi s mladima: „ Smatram da im moje znanje, iskustvo i energija koju posjedujem mogu biti podstrek da rade na sebi, a radeći na sebi pomažemo i zajednici.Kada vidim da su nakon naših radionica ili akcija neki mladić ili djevojka povećali svoje samopuzdanje i počeli se više zanimati za društvene stvari, to me čini ponosnim. Ovo je mnogo više od posla, ovo je misija u kojoj želimo mijenjati naš grad i društvo ka boljem. Nemamo stalno uposlenih, većina aktivnosti je na volonterskoj osnovi i mi jednostavno želimo biti pozitivna priča u našem društvu. Nama iz Prusca je vječna inspiracija naš zemljak Hasan Kjafija Pruščak, čovjek kojeg su u njegovom vremenu poštovali i cijenili i Istok i Zapad. A, kako sam ja od malena sanjar i vizionar, želim svojim radom njegovati baštinu prošlosti i stvarati nešto što će ostati, nešto što je veće od svih nas. .“

Pozitivnu energiju i vjeru u mogućnosti, Ismail prenosi i na mlade sa kojima radi, pa su nekada stidljive mlade djevojčice Amra (17) i Emina (18) danas sposobne mlade djevojke koje posjeduju mnogo vještina i kritički promišljaju o svim društvenim pojavama na lokalu, ali i šire. Emina je imala priliku biti asistentica na značajnom projektu za mlade, dok je Amra volonterka AZADA dugi niz godina.

 „Zadovoljstvo mi je što sam prepoznata kao reprezentativna mlada osoba, koja je glas mladih donjovakufljana i da mogu da pripremam upravo onaj sadržaj koji je potreban zajednici. U tom sam procesu dobila veliko znanje i iskustvo, koje danas često primjenjujem u svakodnevnom životu. Rezultati su mi, s druge strane, donijeli dodatno samopouzdanje, motivaciju i prostor da što više radim i prenosim svoje znanje na nove generacije“, kaže Emina. Amra je s druge strane ponosna, kako kaže, što je bila dio divnog događaja za najmlađe, kada su u povodu Međunarodnog dana mladih u saradnji sa Mount-mladost organizovali Kid's festival u Novom Travniku. Na festivalu je učestvovalo više od 300 djece, a projekat su podržali Premijer SBK kantona Tahir Lendo, načelnik Novog Travnika Stjepan Dujo i lokalni privrednici. Podrška koju su tada dobili značila je mnogo, ne samo zbog sredstava, nego zbog činjenice da je njihov rad prepoznat i od strane vlasti i biznis sektora, s obzirom na to da svoje aktivnosti finansiraju većinom prijektno, te da svi članovi AZAD-a rad isključivo na volonterskoj osnovi.

Saradnja kao ključ pokretanja promjena

Ističući kako su mladi u ovoj zajednici sjajni, te da su heroji svoga vremena, s obzirom na to u kakvim okolnostima žive, Ismail smatra da je svaki njihov angažman u zajednici hvale vrijedan.  

„Treba im samo dati priliku, stvoriti mogućnosti ličnog i profesionalnog napretka i vidjet ćemo sjajne rezultate. Sve dok toga nema, oni će ići iz našeg grada, nažalost masovno odlaze u zadnjih par godina. Dobra politika za mlade može sve to promijeniti i usmjeriti u pravom smjeru. I, upravo nepostojanje politike i programa za mlade u našoj općini, u kojoj nemamo službenika za mlade i gdje nas budžet općine skoro i ne prepoznaje, je ono na čemu želimo u budućnosti raditi svim snagama“, kaže Ismail.

No, da bi na ovim pitanjima mogli raditi na adekvatan način, naš sagovornik ističe kako su im neophodne dodatne edukacije.

„Kad je riječ o jačanju naših kapaciteta kao organizacije, neizmjerno smo zahvalni Mreži za izgradnju mira, KULT-u, CPCD-u, što su nam omogućili da putem obuka i treninga povećamo svoje znanje i kapacitete. Umrežavanje je jedan od naših strateških ciljeva, jer jedino tako možemo raditi na kvalitetan način. Već smo zajedno projekte radili sa mladima iz Bugojna, Jajca, Novog Travnika, Velike Kladuše, Srebrenice… Upravo smo u Srebrenici s mladima nedavno radili edukaciju o obnovljivim izvorima energije i energetskom siromaštvu u BiH, jer smatramo da mladi moraju biti uključeni u ovakve važne teme. Imali smo također brojne studijske posjete Zenici, Prijedoru, Banja Luci, Sarajevu, Konjicu, Mostaru iz zbog toga se u svoj rodni kraj svaki put vraćali s iskustvima od neprocjenjive vrijednosti. AZAD i naši mladi su otvoreni za saradnju sa svim gradovima i narodima u našoj domovini“, poručuje za kraj Ismail Elkaz.