Adobe Firefly – Novi AI alat koji ti pomaže da ispoljiš svoju kreativnost

Šta je Adobe Firefly? 

Adobe Firefly je paket generativnih AI alata koji je razvio Adobe, kreativni softverski gigant koji stoji iza Photoshopa i Illustratora. Kao i svi najbolji AI art generatori, uključuje AI model koji je obučen da prepozna veze između teksta i slika kako bi se omogućilo korisnicima da generiraju slike pomoću tekstualnih upita. Za razliku od prethodnih AI modela, ne moraš imati Discord nalog, niti bilo kakvo znanje o kodiranju. Potrebno je samo da se prijaviš ili registruješ za Adobe nalog, a zatim možeš odabrati da koristiš besplatni plan ili premium plan. Pristup je također uključen u pretplate na Adobe Creative Cloud, a neke funkcije Firefly AI uključene su u druge Adobe programe, uključujući Photoshop, Illustrator i Adobe Express. Na primjer, Adobe je u Photoshop dodao Generative Fill koji pokreće Firefly.

Firefly je prirodno proširenje tehnologije koju je Adobe razvijao tokom posljednjih 40 godina, vođeno uvjerenjem da ljudi treba da budu osnaženi da svoje ideje prenesu u svijet tačno onako kako ih zamišljaju.  

AI generatori poput Firefly-a mogu poboljšati kreativnost pružajući ljudima nove načine da zamisle, eksperimentišu i ostvare svoje ideje. Firefly je jedinstven jer Adobe namjerava da bude više od AI generatora teksta u sliku. Kao dio Creative Cloud-a, razvijen je Firefly kako bi dopunili alate koje Adobe kreatori poznaju i vole sa tekstualnim uređivanjem i generisanjem različitih medija, od statičnih slika do videozapisa, 3D objekata.  

Za Firefly, vizija budućnosti je da kreatori mogu koristiti svakodnevni jezik i druge ulaze kako bi brzo testirali varijacije dizajna, uklonili distrakcije sa fotografija, dodali elemente u ilustraciju, promijenili atmosferu videa, dodali teksturu 3D objektima, kreirali digitalna iskustva i još mnogo toga – zatim bez problema prilagodili i uređivali svoj sadržaj koristeći kombinaciju Firefly-a i drugih alata Creative Cloud-a. 

Upoznaj Adobe Firefly

Koja je to korisna funkcija Adoba Firefly? 

Još jedno područje u kojem Adobe Firefly nadmašuje druge generativne AI alate za umjetnost i dizajn je saradnja. Najbolji alati za umjetničku suradnju za dizajnere uključuju aplikacije kao što je Figma, ali Photoshop omogućava ljudima da rade na istoj slici ili dokumentu samo jedan po jedan. Integracija Adobe Firefly-a u Photoshop omogućit će da više umjetnika radi na istoj slici odjednom. 

Dakle, koristeći Adobe Firefly moći ćeš vršiti izmjene u stvarnom vremenu, nuditi povratne informacije i dijeliti skice odjednom. Ovo bi moglo postati važnije kad naučiš stvarati sve – od slika, fotografija, videa, pa čak i web dizajna – sve u jednoj Creative Cloud aplikaciji s Firefly-om koji povezuje sve. 

Kako do generisane slike? 

Generatori slika umjetne inteligencije moćni su alati, sposobni da pretvore jednostavnu ideju u umjetničko djelo, fotografiju ili čak tehnički crtež – ali još uvijek ti je potrebna ta prva iskra. Nakon ideje za fotografiju, videozapis ili 3D objekat, sve što je potrebno je da detaljno opišeš šta želiš da umjetna inteligencija generiše, a način rada možeš vidjeti ovdje:

Izvor: rolify.com