Zvijezda turizma BiH: Uručene nagrade najboljim predstavnicima turističke industrije 2021.

Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i uz podršku projekta USAID-a dodijelila je nagrade “Zvijezda turizma BiH” najboljim predstavnicima turističke industrije čija su dostignuća i rezultati pomogli u razvoju ovoj sektora u našoj državi.

“Ove nagrade su promocija naše zemlje kao turističke destinacije, a kompanije koje su dobitnici ovu nagradu moći će iskoristiti za unaprijeđenje poslovanja. Raduje nas da se turizam u BiH u 2022. godini oporavio, a sada nam je cilj da svi koji radimo u ovom polju, imamo turizam tokom cijele godine. Turizam također mora biti, ne samo u centrima, već u cijeloj BiH i ruralnim područjima”, kazao je Mirko Šantić predsjednik Privredne komore Federacije BiH.

Komisija za izbor, sastavljena od stručnjaka iz privrednih komora FBiH, Republike Srpske i akademske zajednice, posebni je vodila računa o kriterijumima: odnos cijene i kvaliteta, primjena najnovijih standarda u turizmu, spoj modernih i tradicionalnih elemenata ponude, kvalitet primjene elemenata integrisane marketinške komunikacije. U devet kategorija odluku donio žiri, dok je 10. kategorija glas javnosti.

“Zvijezdu turizma BiH” za 2021. dobili su za:

– Hotelski smještaj: Liječilište “Reumal” Fojnica
– Tradicionalni smještaj: Kraljevsko selo “Kotromanićevo” Doboj
– Turistička organizacija: Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo
– Receptivna turistička organizacija: “Sarajevo Card” Sarajevo
– Pružatelj jedinstvenog bh. iskustva: “Continental” Livno
– Gastro turizam: Ćevabdžinica “Hari” Travnik
– Promotivna kampanja destinacije: knjiga “Putovanje kroz BiH” autora Zorana Matića 
– Turistička atrakcija: Špilja “Vjetrenica” 
– Turistička manifestacija: Međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu 
– Glas javnosti: “Zašto BiH može biti broj 1 destinacija na svijetu” – Robert Dacašin

Industrija putovanja i turizma jedan je od najvećih privrednih sektora u svijetu, koji je u predpandemijskom periodu stvarao preko 10% svjetskog BDP-a i stvarao preko 300 miliona radnih mjesta. Neosporno je da je pandemija COVID-19 stvorila jedinstven izazov za turističku industriju, ali je isto tako izvjestan snažan oporavak u 2022. godini.

Nagrade u turizmu prepoznaju rad kompanija, organizacija i pojedinaca širom svijeta koji pozitivno utječu i inspiriraju turistički sektor kroz inovacije i znanje.

Prateći trendove koje postavlja UN-ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO), kroz promociju novih trendova u turizmu i podršku prema onima koji odgovorno, održivo i aktivno rade na razvoju turizma, izbor za Zvijezdu turizma BiH prepoznaje i nagrađuje djelovanje predstavnika industrije čija dostignuća služe kao inspiracija za konkurentan i održiv razvoj turizma na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Nagrade “Zvijezda turizma BiH” uručene su 12. decembra u hotelu “Hills” u Sarajevu.

Izvor: akta.ba