Zrak u Mostaru vrlo zagađen i prijeti zdravlju

Fizičke aktivnosti trebaju smanjiti plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Kvaliteta zraka u Mostaru je loša te zrak nije zdrav za disanje, posebice za osobe sa respiratornim tegobama, pokazali su podaci aplikacije ”Zrak”.

Ova aplikacija očitala je u 15:00 sati brojku AQI od 165, što je označeno kao nezdrav zrak.

”U ovakvim situacijama moguća je pojava pojačanih simptoma intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca disajnih organa, poput astme, ali i svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje”, navodi se.

Fizičke aktivnosti trebaju smanjiti plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Podsjetimo kako je Sarajevo jutros prednjačilo po broju zagađujućih materija u zraku, a prosječni indeks kvalitete zraka u glavnom gradu iznosio je 127.

Na osnovu mjerenja indeksa kvalitete zraka prema švicarskom IQ airu, Sarajevo je jutros bilo na 19. mjestu najzagađenijih gradova u svijetu sa indeksom 127.

Izvor: bljesak.info