Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost!

Direktorica Misije USAID/BiH Courtney Chubb zvanično otvorila konferenciju “Žene u turizmu: Rušimo barijere, oblikujmo buudućnost”

„Ova konferencija, prva ovakve vrste, daje izazov turističkoj industriji da razbije stereotipe i stvori okruženje u kojem žene mogu zaista napredovati. Partnerstvom s USAID Turizmom u sprovođenju inicijative UN Women ‘Principi osnaživanja žena’ u bh. turističkom sektoru, obavezujemo se da ćemo podržati žene u ostvarivanju njihovog punog potencijala. Osnaživanje žena u turizmu ne samo da promovira rodnu ravnopravnost, već pokreće i ekonomski rast kroz razvijanje dinamične, raznolike i stručne radne snage. Ova inicijativa potiče inovacije, njeguje poduzetništvo i promovira održivi razvoj na lokalnom i državnom nivou“, rekla je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women u BiH.

žene-u-turizmu_usaid-turizam_un-women_sajam-rukotvorina_konferencija

U okviru prve diskusije, panelisti/kinje su razgovarali/e o inkluzivnosti i jednakopravnosti u turizmu, istakavši važnost prevazilaženja rodnih barijera u sektoru turizma i promoviranja raznolikosti u ovoj grani privrede.

„Cilj svih organizacija koje rade na promociji i privlačenju i osnaživanju žena da se uključe u privredne tokove, jeste upravo to da pokušamo prvo osnažiti žene da se osamostale, da preduzmu određene aktivnosti u privredi i, s druge strane, da omogućimo privredi da ima nove izvore i radne snage, nove izvore znanja, nove izvore informacija u smislu upravljanja i aktivnosti. Na taj način žene mogu doprinijeti razvoju same ekonomije. Posebno u turizmu su izražene nedostaci za radnom snagom, odnosno ogromna je potreba za vještom i obrazovanom radnom snagom,“ izjavila je Dragana Kokot, generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske.  

Druga panel diskusija tematizirala je podsticanje preduzetništva žena, prepreke sa kojima se preduzetnice suočavaju u poslovanju, načine njihovog prevazilaženja te vrste podrške dostupne ženama koje žele pokrenuti vlastite turističke biznise.

„Meni je veliko zadovoljstvo i velika čast što je hotel Courtyard by Marriott Sarajevo prepoznat kao pozitivan primjer osnaživanja žena i zastupljenosti žene unutar same kompanije i upravljačkih struktura. Drago mi je što smo prepoznati kao pozitivan primjer i bez obzira na našu pozitivnu praksu i kulturu osnaživanja žena koju smo izgradili, koju svi iskreno živimo, mi nećemo odustati od širenja te energije prema vani i zato smo zaista sa zadovoljstvom dio ove konferencije“, dodala je Edina Zagora, generalna menadžerica, Courtyard by Marriott Sarajevo

U okviru konferencije održan je i sajam koji je promovirao kreativne ručne radove i proizvode poduzetnica iz Bosne i Hercegovine.

žene-u-turizmu_usaid-turizam_un-women_sajam-rukotvorina_konferencija

Izvor: turizambih.ba