Željko Perić iz Novog Grada iz godine u godinu uspješno realizuje akciju „Jedan paketić, jedno dijete“

Osmijeh na licima 300 mališana iz općina Novi Grad, Krupa na Uni, Kostajnica i Budimlić Japra -Oštra Luka uoči novogodišnjih praznika izmamit će Željo Perić, osoba skromnih želja i velikog srca.

Riječ je o obrtniku iz Novog Grada koji decembarske dane provedi iskupljajući sredstva, slatkiše i igračke, kako bi obradovao djecu iz socijalno ugroženih porodica.

A sve je, kako nam kaže, počelo prije šest godina.

U to vrijeme u Novom Gradu nije bilo humanitarnih ni sličnih akcija, a djece, kojima roditelji ne mogu priuštiti novogodišnji paketić ili bilo kakav drugi poklon, je bilo dosta. Tad sam prvi put pokrenuo akciju „Jedan paketić, jedno dijete“ jer sam smatrao da u vrijeme praznika i darivanja, svako dijete treba da osjeti novogodišnju čaroliju i radost, da jednostavno bude srećno“.

Pored djece iz socijalno ugroženih porodica, kao prve ciljne grupe, paketići i pokloni namijenjeni su i djeci osoba s invaliditetom i djeci s invaliditetom. Prve godine bili su obuhvaćeni samo mališani iz Novog Grada, da bi se taj spisak, dodaje Željo, s vremenom proširio na još tri općine i to zahvaljujući interesu građana i pojedinih poduzetnika.

Humanitarnu akciju “Jedan paketić jedno dijete“ pokrećem svake godine u periodu od kraja novembra i ona traje do kraja decembra. Akciju objavim prvenstveno preko društvenih mreža, te postavimo kutiju u lokalne tržne centre. Tu građani ubace novac, svako prema svojim mogućnostima, ali onako od srca. Paketiće, slatkiše, igračke obezbjeđujem pomoću donatora, uglavnom fizičkih lica koji se svake godine sve više odazovu na akciju, nemamo običaj tražiti od privrednika donacije i slično, nego se poneki jave sami te doniraju“

Broj paketića nije svake godine isti, nego se pripremi onoliko paketića koliko je potrebno. A kako bi došao do prave informacije Željo se obratio institucijama čiji je rad vezan za navedene kategorije djece, kao što su Centar za socijalni rad, Merhamet, Crveni križ, škole i Udruženje za četvero i više djece.

Sve ustanove su od samog početka izrazile spremnost da pomognu. Na osnovu svojih evidencija svake godine na vrijeme dostave spiskove sa potrebnim brojem paketića, tako da ni jedno dijete u stanju potrebe iz ovih općina ne ostane bez poklona. Svake godine se pripremi od 250 do 400 paketića, koji pored slatkiša i igračaka sadrže i školski pribor te odjeću i obuću“

Sve skuplji život, rast cijena, ekonomska kriza dovode do situacije da sve više porodica ima dovoljno novca samo za osnovne životne potrebe. I ma koliko željeli da priušte djeci poklon, odnosno dašak novogodišnje radosti, to nisu u mogućnosti. Zbog toga su spiskovi sve duži, navodi nam Danijela Samardžić, sekretar Općinske organizacije Crvenog križa Novi Grad, koja je ujedno i učesnica akcije „Jedan paketić, jedno dijete“

Svake godine Crveni križ dostavi spisak mališana iz socijalno ugroženih porodica, ove godine ih je samo ispred naše organizacije predloženo 30, što je, nažalost, znatno povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Riječ je o djeci do 12 godina starosti kojima je ovo najčešće i jedini novogodišnji poklon. Teško je tokom godine gledati lica i tugu tih porodica i sretni smo kad im možemo pomoći. Pogotovo kad na dodjeli paketića vidimo osmijeh i sreću na licima djece. To nas dodatno podstiče da i sami učestvujemo u ovim i sličnim akcijama“.

Nažalost kod nas u BiH je godinama kriza, stoga mi gledamo pozitivno na sve aktivnosti koje provodimo, akcija je svake godine sve uspješnija, uvijek postoje dobri ljudi koji imaju veliko srce i želju i koji su spremni da podrže akciju i usreće svako dijete iz socijalno ugroženih porodica. Ove godine nam je cilj da pripremimo preko 300 paketića i vjerujemo da ćemo u tome uspjeti, baš kao što smo uspijevali i proteklih godina“, dodaje Željo.

Kako bi sva djeca prije Nove godine dobila poklon, u drugoj polovini decembra počela je podjela. Svaka ustanova koja priprema spiskove je posebno organizuje, obezbijedi Djeda Mraza, kako bi afmosfera bila što veselija i ljepša. A i sam Željo, kako nam kaže, povremeno, kad ima vremena, prihvati ulogu djedice koji dijeli poklone.

Paketić od Djeda Mraza nestrpljivo očekuje i osmogodišnja Ana, učenica OŠ „Sveti Sava“ u novigradskom naselju Gornji Rakani. Po drugi put će dobiti paketić, a ove godine, ističe majka Branka, to za porodicu puno znači, s obzirom na činjenicu da je otac, hranitelj porodice, nedavno preminuo.

I nakon smrti muža nastojim djeci, kćerki i sinu, obezbjediti sve potrebno, da bar na taj način ne osjete taj ogromni gubitak. Ana se posebno raduje jer će podjela biti organizirana u školi i za njene prijatelje do petog razreda, a paketiće će dobiti i djeca predškolskog uzrasta. Svi roditelji su zahvalni Želji Periću, jer ovo je sredina u kojoj je sve manje djece, u školi ima tek deset učenika, i svaka pažnjai svaka aktivnost organizovana za njih je značajna“

Zanimljivo je istaći da naš sugovornik ne usrećuje samo djecu tokom novogodišnjih praznika. Prikladne poklone, koje izrađuje u svojoj radnji daruje djeci za vrijeme vjerskih blagdana, Božića i Bajrama.

Za vrijeme ovih blagdana izdvojim nešto iz svojih suvenira, obično su to magneti, privjesci, dodam čokoladice i odnesem sveštenicima u crkve i džamije, kako bi ih oni podijelili djeci. Mali poklon koji usrećuje djecu u vrijeme kada svi trebamo biti sretni i veseli“.

Izradom suvenira Željo se bavi dugi niz godina. Riječ je o autohtonim suvenirima, koji govore o ovom kraju, životu i njegovoj prošlosti. To su, objašnjava Željo, predmeti izvučeni iz kulturne baštine, što znači predmeti koje su koristili naši preci.

Radimo izradu narodne nošnje, košulja, pregača, pojaseva, torbi, imamo staru tkanicu (taru) za tkanje, izrađujemo vez, izradu etno suvenira od ploski, vodenica, bunara, satova, magneta s motivima ovog kraja i mnogo zanimljivih suvenira koji su po cijelom svijetu otišli iz naše radionice“.

Obrtnik i humanitarac Željo Perić u martu mjesecu osnovao je i Udruženje „Kastrum na Uni“. Uz humanitarne aktivnosti koje će biti organizovane tokom čitave godine članovi Udruženja će raditi na promociji kulture, turizma i historijskog naslijeđa te očuvanju životne sredine. Sa svim onim oblastima koje doprinose kvalitetnijem i sretnijem životu naroda. A da pojedinac može za društvo učiniti mnogo, a pogotovo organizovana grupa, pokazuje i akcija „Jedan paketić, jedno dijete“ koja je i povod ove prekrasne priče iz Novog Grada.

Piše: Nermina Zulić
Photo: arhiv Želje Perić


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Za sadržaj priče iskljucivo je odgovoran autor i “Mreža za izgradnju mira”. Stavovi izneseni u priči ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Americkih Država.