Željava u funkciji razvoja turizma

Područje oko nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava, u okolini Bihaća, koji je označen kao neperspektivna vojna imovina i tako prepušten propadanju, posljednjih godina pokušavaju oživjeti članovi Aero-kluba “Željava”, nakon što su na 10 godina dobili dozvolu za korištenje ovog područja.

Namjera članova ovog kluba je da uspostave letjelište za sportske potrebe, kako bi se omogućio prijem aviona čiji je kapacitet do 10 osoba.

Članovi kluba, tako su očistili oko kilometar poletno-sletnih staza, koje je vremenom okovalo rastinje, a pokrenuto je i saniranje dijelova piste koji su u međuvremenu propali.

„Mi smo, kako smo i planirali, očistili pojas oko hiljadu metara prostora oko piste broj pet, potom pokripili sve rupe na pisti i tako je pripremili za registraciju. Ono što nas je sada zaustavilo je to što je cijelo područje minski sumnjivo. Prošle godine smo s Ministarstvom sigurnosti pokrenuli aktivnosti na deminiranju. Sad 2. marta Oružane snage su trebale pokrenuti ove aktivnosti, no posao malo kasni zbog vremenskih uslova“, kaže Hamdija Mešić, predsjednik Skupštine Aero Kluba Željava.

Odmah po završetku deminiranja, Aero Klub Željava će Direkciji za civilnu avijaciju BiH uputiti zahtjev za registraciju letilišta. Krajnji cilj je stavljanje BH-dijela Željave u turističku ponudu, s obzirom da je, prema Mešićevim riječima, većini ljudi iz Zapadne Evrope, koji ovdje dodju vlastitim letjelicama najatraktivnija lokacija za obilazak upravo aerodrom Željava. Međutim, ovo nije jedini način, na koji se Željava može staviti u funkciju jačanja i razvoja turizma.

„Kad smo pokrenuli sve ove aktivnosti, kontaktiralo nas je mnogo naših sugrađana, koji se bave turizmom, vlasnici hotela, turističkih agencija i sl., koji su željni i voljni da u svoju ponudu ubace i neke turističke panoramske letove. Neki su opet zainteresirani da kupe letjelice, koje bi bile u njihovom vlasništvu, a mi bi smo ih koristili za ove svrhe, pa čak i za neke privatne poslove. Znate, ljeti se na graničnim prelazima čeka barem sat vremena, a od Željave do recimo Zadra, leti se svega 15 minuta“, kaže Mešić.

Veći i za turiste atraktivniji dio nekadašnjeg vojnog kompleksa Željava, smješten je u republici Hrvatskoj, pa postoji ideja da na Željavi bude otvoren i malogranični prelaz, kako bi turisti, koji slete na bosanskohercegovačkoj strani mogli jednostavnije posjetiti lokalitete u Republici Hrvatskoj i obrnuto,piše Radio Bihać.

Izvor: uskinfo.ba