Želite obići kraljevske općine/gradove u BiH? Upoznajte se s njima prije putovanja

Kraljevski gradovi čine veliko bogatstvo Bosne i Hercegovine, a tim povodom, u Visokom je održan događaj “Susreti kraljevskih gradova” u sklopu obilježavanja Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Manifestacija je na jednom mjestu u Visokom okupila gradonačelnika i načelnike nekoliko gradova i općina iz BiH, predstavnike iz sektora turizma, kao i predstavnike kantonalnih i federalnih organa vlasti te međunarodnih organizacija.

U sklopu ovog događaja prezentovana je i interaktivna mapa lokaliteta u općinama Vareš, Kakanj i grada Visoko, kao i info table na kojima su predstavljeni nacionalni spomenici BiH i drugo nepokretno kulturno-istorijsko naslijeđe navedenih zajednica.

Načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević predstavio je potencijale i aktivnosti za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini te istakao značaj očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa za edukaciju mladih i turističku promociju našeg kraja.

Visoko, kao jedan od najznačajnijih gradova u historiji BiH, predstavio je sve svoje historijske lokalitete s velikim ponosom, a gradonačelnik Mirza Ganić bio je domaćin načelnicima Kaknja, Vareša, Jajca, Ključa i Srebrenika, njihovim delegacijama i predstavnicima vjerskih zajednica.

“Prisutni su imali priliku da premijerno pogledaju i virtuelnu prezentaciju interaktivne mape nacionalnih spomenika Visokog, Kaknja i Vareša, kao i info table s nacionalnim spomenicima koje će biti montirane u skorije vrijeme u našem Gradu”, kazao je Ganić koji se posebno zahvalio misiji OSCE-a u BiH.

Interaktivna mapa nacionalnih spomenika Visokog, Kaknja i Vareša dostupna je i online na ovom linku, što je odlična prilika da se svi upoznaju s historijom i lokacijama koje mogu obići prilikom posjete određenoj općini ili gradu.

Izvor: klix.ba