Započela Stolačka tarča: Viteške borbe u srednjovjekovnom ozračju

U ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju viteške skupine iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, kao i brojne druge

Deveto izdanje srednjovjekovne manifestacije ”Stolačka tarča”, koja brojnim posjetiteljima pruža priliku za doživjeti jedinstvenu atmosferu srednjovjekovnog doba, svečano je otvorena u petak poslijepodne.

Stolačka tarča prva je manifestacija takvoga tipa u Bosni i Hercegovini koja je na starom gradu Vidoškom u Stocu i ove godine okupila veliki broj domaćih i stranih posjetitelja te će u dva dana trajanja biti poprište viteških borbi i predstava.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, poželjevši posjetiteljima da uživaju u raznovrsnom programu koji uključuje viteške borbe, predstave, radionice, gastro ponudu te mnoge druge zanimljive aktivnosti.

Član organizacijskog tima i povijesne postrojbe vitezova hercega Stjepana Kosače Vlado Terkeš Feni je rekao kako iz godine u godinu raste broj posjetitelja ove manifestacije.

Tako je ovu manifestaciju, prema broju prodanih ulaznica, prošle godine posjetilo pet tisuća posjetitelja, na što su organizatori ponosni.

“Sama manifestacija, i mi kao vitezovi, jako smo se posvetili očuvanju starog grada Vidoškog, što se vidi iz priloženog. Posjetitelji mogu uživati u lijepoj prirodi i okolišu. Stolačka tarča postala je brend u regiji, ljudi su čuli za nas i s oduševljenjem pričaju o manifestaciji”, rekao je Terkeš.

vitez

On je naglasio kako, pored turističke i gospodarske, ova manifestacija prvenstveno ima funkciju očuvati kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu.

Kada je riječ o programu, organizatori su današnji dan uglavnom prilagodili djeci, organiziravši predstave, razne igre, školu mačevanja, vuče konopa, radionicu bacanja sjekire i drugo.

“Za subotu organiziramo streličarski turnir, radionicu keramike i bosančice i drugo. Oba dana pripremili smo specijalnu borbu za Hercegov grad, zatim vatreni show, nastup DJ-a, sokolarstvo sokolara Hanija Girgisa koji sa svojim dresiranim pticama čini akrobacije”, otkrio je Terkeš.

Napomenuo je da u ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju viteške skupine iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, kao i brojne druge. Osim organiziranja ovog srednjovjekovnog sajma, Terkeš je rekao kako i sami sudjeluju u drugim manifestacijama koje se organiziraju izvan države.

“Naša postrojba često sudjeluje u sličnim manifestacijama, a godišnje imamo deset do petnaest gostovanja. Najčešće smo u Hrvatskoj, ali također putujemo u Rumunjsku, Srbiju… Trudimo se i radimo, a smatramo da je naš angažman vidljiv”, zaključio je Terkeš.

Izvor: akta.ba