Zapadni Balkan kao jedna turistička destinacija – Potpisan sporazum u SAD

U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora Zapadnog Balkana u oblasti turizma. Memorandum su potpisale komore zemalja Zapadnog Balkana i obavezale se na saradnju u sektoru turizma koja bi trebala doprinijeti daljem gospodarskom razvoju.

Delegacije privrednih komora iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjevrne Makedonije, Albanije i Pokrajine Kosovo učestvovale su na Ekonomskom forumu jugoistočne Evrope koji se održavao 20. i 21. maja u Kongresu SAD u organizaciji Transatlantske liderske mreže i Evropskog centra Atlantskog saveta iz Vašingtona i Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda. Skup je okupio državne zvaničnike, predstavnike komora, poslovnih asocijacija, administracije SAD i stručnjake koji se bave Zapadnim Balkanom. Delegaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH su predsjednik dr sc. Vjekoslav Vuković i zamjenik generalnog tajnika Mirko Bošković.

Predsjednik Vuković je, uz predstavnike regionalnih komora, sudjelovao na panelu “Regionalna suradnja: Prevazilaženje barijera i unaprjeđenje trgovine.” Regionalna suradnja je u proteklom periodu postigla značajan napredak i esencijalni je dio procesa pridruživanja Europskoj uniji, rekao je Vuković te dodao da potencijal koji zemlje posjeduju nije u potpunosti iskorišten. Istakao je da prekogranična povezanost i loše stanje transportne infrastrukture, kako putne tako i željezničke, limitiraju suradnju i očekivani rast, saopšteno je iz VTK-a.

– Prostora za poboljšanje ima i u međusobnom priznavanju laboratorijskih nalaza robe i u uklanjanju carinskih i trgovinskih barijera, koje uz prateću birokraciju, predstavljaju glavni problem za izvoznike. Vrijeme i troškovi trgovine su neusporedivo veći u odnosu na EU. Brojne su aktivnosti koje VTK BiH poduzima za rješavanje ovih problema i pokušava osigurati zajednički angažman poslovne zajednice u regionu, ukloniti prepreke za razvoj regionalne ekonomske suradnje i unaprijediti poslovnu i investicionu klimu u regionu – rekao je Vuković.

Šansa za rast, pa tako i povećanje izvoza, kako je istakao, je u granama gospodarstva u kojima BiH ima komplementarnu prednost. To su sektori koji proizvode široku paletu proizvoda i sudjeluju u strukturi izvoza s finalnim proizvodom od domaćeg materijala, kazao je Vuković, a kao primjer naveo je proizvodnju namještaja. Također, bh. prirodni i ekološki potencijali i sektor energetike mogu imati ključnu ulogu u budućem razvoju i suradnji, a nisu zanemarivi ni potencijali namjenske industrije koja također bilježi rast i povećan obim razmjene.

– Da bi se stvorili uvjeti za konkurentnosti i povoljno poslovno okruženje, temeljni uvjet je politička stabilnost i vladavina prava, zatim reforma obrazovanja koja će proizvesti dovoljan obim kvalitetne i kvalificirane radne snage s plaćama koje osiguravaju kvalitetan život, uz, dodatno, dobro radno zakonodavstvo i socijalnu skrb kako bi se zaustavio odlazak mladih iz BiH – naglasio je Vuković tijekom panela.

Izvor: ba.ekapija.com