ZAJEDNIČKA REAKCIJA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA: Suspendovanje demokratske volje građana – apsolutno neprihvatljivo

Banja Luka, 26. novembar 2020. – Organizacije civilnog društva iz Banjaluke, okupljene u inicijativu Reakcija, ovim putem najoštrije osuđuju najavu Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da će se mijenjati Zakon o lokalnoj samoupravi u Republici Srpskoj u smislu da će se veća ovlašćenja dati skupštinskoj većini u lokalnim zajednicama. Najava dolazi nakon što je predsjednik SNSD-a izrazio svoje nezadovoljstvo izbornim rezultatima  u vezi sa izborom gradonačelnika u Banjoj Luci.

Inicijativa Reakcija smatra da su prijetnje predsjednika SNSD-a uskraćivanjem ekonomske podrške lokalnim zajednicama u kojim vlast nije osigurala njegova stranka apsolutno neprihvatljiv način političke komunikacije, koji je uz to svojstven totalitarnim režimima.

Inicijativa Reakcija napominje da, ukoliko se pristupi izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi na način da se smanjuju ovlašćenja gradonačelnika, to bi predstavljalo poništavanje izborne volje građana i ugrožavanje demokratije garantovane Ustavom. Ustavom Republike Srpske zajamčena je sloboda političkog organizovanja i djelovanja, te je zabranjeno svako političko organizovanje i djelovanje usmjereno na ugrožavanje demokratije. Zakon o lokalnoj samoupravi donesen je prije četiri godine, a Programom rada Vlade Republike Srpske za 2020. godinu nisu planirane aktivnosti vezane za ponovno uređenje ove oblasti.

Inicijativa Reakcija upozorava da bi izmjene zakona neposredno nakon lokalnih izbora, u smislu promjene ovlašćenja organa lokalne samouprave, upućivale na politički revanšizam, kao i na to da se odredbe zakona prilagođavaju izbornim rezultatima vladajuće stranke. Ustavno uređenje Republike Srpske se između ostalog temelji na lokalnoj samoupravi.

Evropska povelja o lokalnoj samoupravi koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala još 2002. godine garantuje visok stepen autonomije lokalnim vlastima, kao i pravo lokalnim vlastima da u granicama zakona regulišu i upravljaju značajnim dijelom javnih poslova. Povelja predviđa da uslovi rada izabranih lokalnih zvaničnika moraju biti takvi da osiguravaju slobodno vršenje njihovih funkcija.

U svim demokratskim društvima lokalne vlasti se nastoje ojačati većim učešćem građana i oblicima direktne demokratije. Ovdje potpisane organizacije smatraju da se sistemski zakoni o lokalnoj samoupravi nikako ne smiju mijenjati naprečac, isključivo interesom vladajuće partije, i nauštrb prava i sloboda građana. Posebno bi bilo opasno ako bi se izmjene i dopune zakona izvršile u hitnoj zakonodavnoj proceduri.

Saopštenje potpisuju:

Banjalučki centar za ljudska prava

Udruženja građana „Oštra nula“

Helsinški parlament građana Banja Luka

Udruženje građana eTrafika.net

Udruženje građana „Zdravo da ste”

Centar za životnu sredinu

Centar za informativnu dekontaminaciju mladih Banjaluka

Udruženje građana „Put pravde“

Centar za mlade Kvart

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto” (UNSA „Geto“)

Transparency International u Bosni i Hercegovini

Press rls-26.11.2020

Izvor/link:
https://ti-bih.org/zajednicka-reakcija-organizacija-civilnog-drustva-suspendovanje-demokratske-volje-gradjana-apsolutno-neprihvatljivo/

Related Posts

​​Čapljinski karneval vratio sjaj, glamur i veselje na ulice grada nakon dvogodišnje pandemijske pauze.

Više tisuća posjetitelja oduševljeno sudionicima i dvodnevnim programom. Nakon održanog četvrtog po redu dječjeg karnevala u petak 12.8., u subotu 13.8. je upriličen 23. Međunarodni ljetni karnevala Čapljina 2022. U subotu je program započeo karneval partyjem na gradskom kupalištu “Jaz” a onda je uslijedio prijem karnevalskih skupina u salonu gradske uprave u Čapljini gdje su domaće i […]

Iskoristi bespovratna sredstva za ulaganja iz dijaspore u Općini Ključ

Iskoristi bespovratna sredstva i investiraj u Bosni i Hercegovini U Općini Ključ je otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Jajcu iznosi 40.000 KM. Prosječan iznos zahtjeva sa kojim se može aplicirati za[…]