ZA POHVALU Mladi Konjica, Nevesinja i Sarajeva pošumljavali planinu Prenj

Već nekoliko dana na planini Prenj borave mladi volonteri iz Konjica, Nevesinja i Sarajeva koji su danas imali uspješnu akciju pošumljavanja planine Prenj – piše novikonjic.ba.

-U sklopu akcije pošumljavanja zasađeno je 240 sadnica crnog bora, bijelog bora i smrče, a našu zajedničku akciju stručno je vodilo Šumarstvo Prenj Konjic kojima se srdačno zahvaljujemo.Također, želimo se zahvaliti Emiru Lizde, magistru šumarstva koji je nas mlade učio ekologiji i zaštiti životne sredine. Tako smo kroz edukaciju imali priliku da slušamo mnogo interesantnih stvari o ekologiji i ekosistemu, zatim uticaju čovjeka na planetu Zemlju, ekološkim katastrofama.

Posebno smo obradili segment šuma na području grada Konjica te smo kroz diskusiju razmjenili mišljenja o unaprijeđenju zaštite šuma od požara, kao i o samom životinjskom svijetu u našim šumama. – saopćeno je iz Vijeća mladih grada Konjica.

U sklopu projekta BRIDGE Vijeće mladih grada Konjica realizuje aktivnosti “Zelenilom za bolje sutra”. Sam projekt BRIDGE ima za cilj poticati međukulturalni dijalog i interakciju među mladima na teme prirode, nauke, turizma i zaštite okoliša, pridonoseći prevladavanju društvenih i kulturoloških podjela i vraćanju povjerenja među mladima.

Izvor: hocu.ba