Vratite povjerenje građana/ki!

Hitna nabavka vakcine protiv COVID-a treba biti prioritet svakog predstavnika/ice vlasti u BiH

Mreža za izgradnju mira u BiH upućuje apel svim izabranim nosiocima državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti da preuzmu odgovornost koju su dobili od građana/ki demokratskim putem, te izvrše svoju dužnost, i da svojim odgovornim djelovanjem vrate građanima/kama izgubljeno povjerenje da su sposobni da učinkovito i koherentno vode borbu protiv COVID-a.

Potrebna je hitna nabavka vakcina, bez dana odlaganja, za svakog građanina/ku Bosne i Hercegovine, bez ikakve politizacije, diskriminacije i privilegija.

Svi građani/ke, iako prestrašeni i  ogorčeni, i dalje će se boriti protiv COVID-a poštivajući sve mjere sigurnosti. Ali na vladajućim autoritetima i na zdravstvenim institucijama je mandat, dužnost i odgovornost da prestanu sa političkom propagandom i neistinama, odustanu od retorika podjela, da se ujedine i koherentno počnu djelovati kako bi osigurali sve potrebne uslove  i okolnosti u svrhu zaštite zdravlja građana/ki, njihovih života i kontrole širenja COVID-a.

Izražavamo našu podršku i neizmjernu zahvalnost svim zdravstvenim radnicima/ama i pozivamo građane/ke da ne odustaju od svog jasnog i glasnog konstruktivnog otpora. U ovoj teškoj individualnoj i socijalnoj krizi svi građani/ke mogu i dalje računati na neumornu podršku Mreže za izgradnju mira za nastavak civilne borbe za društvenu odgovornost, humanost i dostojanstvo, a posebno tokom pandemije COVID virusa, sve dok zadnja potrebna vakcina ne stigne u BiH, a i  dalje u budućnosti.

Mreža za izgradnju mira aktivno prati stanje u zemlji, te će nastaviti da analizira borbu protiv COVID-a i rad svih vlada na nabavci vakcine u BiH. Tim povodom Mreža uskoro će organizirati veliku konferenciju koja će okupiti lidere/ke civilnog društva, ne samo iz nevladinih udruženja nego i medija i sindikata.

________________________________________________

Mreža za izgradnju mira je uspostavljena u februaru/veljači 2010. godine i trenutno okuplja 217 organizacija i škola iz cijele BiH.
Što želimo i što je potrebno za cijelu državu je sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, kao i ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, te time stvoriti okvir za zajedničko, koordinirano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija. Naš cilj u radu je uticaj i konkretne inicijative vezane uz sljedeća područja javnih politika koje su prepoznate kao ključne za dugoročnu izgradnju mira u BiH
.

www.mreza-mira.net

Related Posts

TC Kakanj sufinansira opremanje multimedijalnog centra u JU KSC Kakanj

Članovi Uprave Tvornice cementa Kakanj (TCK), Zehra Obralija i Izudin Neimarlija, danas su zvanično uručili donaciju u iznosu od 8.000 KM Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj (JU KSC Kakanj). Donacija je namijenjena za sufinasiranje opremanja multimedijalnog studija za proizvodnju video i audio materijala. Na ovaj način, TCK daje značajan doprinos digitalizaciji, unapređenju i modernizaciji uslova rada u ovom kakanjskom pogonu kulture. […]

Edukativne radionice za djecu u vrtiću Pinokio

U okviru projekta „Ranim odgojem i obrazovanjem prema održivom razvoju“, koji se realizira u okviru projekta NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy (Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju) koji je finansiran sredstvima Evropske unije, koji provodi Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini u vrtiću Pinokio u Bihaću održana je edukativna radionica za djecu[…]