Volonteri i humanitarci osiguravaju poklone i praznični paketići za svako dijete

Piše: Mirnes Bakija

Prema podacima Ujedinjenih naroda, svako šesto domaćinstvo u Bosni i Hercegovini je siromašno, dok polovina stanovništva živi na rubu siromaštva. Posebno ranjiva kategorija u  društvu su djeca, koja nerijetko nemaju osnovne životne namirnice, a novogodišnji paketići su luksuz.  

Humanitarna udruženja i pojedinci pripremaju paketiće za najmlađe, kako bi im vratili osmjeh za vrijeme praznika. Jedno od takvih udruženja je „Ruku na srce i Facebook stranica „Čarolija darivanja BiH“.

Adnan Lukač, PR i volonter udruženja „Ruku na srce“, kaže da je akciju „Nijedno dijete bez paketića“ pokrenulo nekoliko ljudi, koji su pripremali paketiće u svojim kućama, garažama i drugim dostupnim prostorijama. U početku su pravili po 250 paketića za djecu, a sada se priprema i do 3 500 paketića.

„Kasnije je akcija ‘Nijedno dijete bez paketića’ prerasla u humanitarno udruženje, koje danas uspješno ispunjava svoju misiju“, dodaje Adnan.   

U fokusu rada udruženja su djeca koja dolaze iz porodica slabijeg materijalnog stanja. Kako se kroz godine povećavao broj donatora, odlučili su da paketiće pripremaju i za djecu koja pripadaju nekim drugim marginalnim skupinama u društvu. 

„To su najčešće djeca sa poteškoćama u razvoju ili djeca iz manjih sredina koja nemaju puno prilika. U početku smo dobijali spiskove iz centra za socijalni rad, ali danas nakon dugogodišnjeg rada imamo svoje proširene spiskove za podjelu paketića. Podjelu paketića vršimo na području cijele BiH“, pojašnjava Adnan.

Aktivnosti na projektu počinju već u oktobru. Iz udruženja pojašnjavaju da prvo kontaktiraju stalne donatore, kako bismo ih podsjetili da će ponovo realizovati projekat. Nakon toga slijedi potraga za prostorijama u kojima će se pakovati paketići.

„Često nam je teško pronaći prostor. Napraviti veliki broj paketića je proces u koji je uključeno više od stotinu volontera, gdje svako ima svoje zaduženje. Moramo osigurati prostor za skladištenje i prostor u kojem ćemo izvršiti podjelu paketića. Sala mora biti velika, jer djeca dolaze sa roditeljima i važno nam je da ih sve možemo primiti“, pojašnjava Adnan te dodaje da početkom novembra započinju kampanju kroz društvene mreže, ali i saradnju s medijima kako bi predstavili projekat. 

Adnan kaže da uz podjelu paketića organizuju mnoge zanimljive aktivnosti za djecu.

„Zadnje dvije godine zbog pandemije korona virusa nismo imali tu vrstu okupljanja, ali ranijih godina imali smo različite kreativne radionice, djeca se igraju sa našim volonterima, ali i gledaju novogodišnju predstavu koju im pripremimo“, kaže on. 

Organizacija sa najviše volontera u Bosni i Hercegovini

Adnan pojašnjava da je udruženje „Ruku na srce“ najveća volonterska organizacija u Bosni i Hercegovini.

„Postoje mnogo veće humanitarne organizacije u našoj zemlji, ali mi imamo najviše volontera. Nemamo zaposlenih, nemamo finasijsku korist i to je nešto što nas čini posebnim kada je u pitanju humanitarni rad u BiH, a mi imamo preko 100 aktivnih volontera“, dodaje.  

Volonteri se uključuju u humanitarni rad kako bi pomogli nekome i kvalitetno utrošili slobodno vrijeme. Za njih ova vrsta rada predstavlja odmor, jer kako ističu iz udruženja, zadovoljstvo koje dobijete pomažući nekome je neprocjenjivo.

https://www.facebook.com/RukuNaSrce/videos/5437066819750139

Udruženje trenutno sprovodi skoro 15 različitih projekata. Neki od njih se zasnivaju na jednokratnoj donaciji podjele paketića, osiguravanju školskog pribora i životnih namirnica za djecu iz porodica koje su socijalno ugrožene.

„Druga vrstu projekata koje radimo i koju smatramo iznimno važnom je edukacija mališana. Učimo ih različitim vještinama, pomažemo im u savladavanju školskog gradiva i učimo ih strane jezike. Važno je napomenuti da su edukatori naši volonteri, koji na ovaj način žele pomagati djeci. Smatramo da je edukacija mladih trajno ulaganja u njihovu budućnost, a u ove aktivnosti je uključeno između 80 i 100 djece“, pojašnjava Adnan.

Udruženje „Ruku na srce“ nema stalni izvor prihoda i finansira se isključivo kroz donacije. Većinu donacija koju dobiju upućuju socijalno ugroženim porodicama, a samo jedan mali dio koriste za operativne troškove. Njihovi donatori su najvećim dijelom građani i građanke, kao i društveno odgovorne kompanije.

„Najviše imamo odaziva kada pravimo paketiće, bilo da se radi o donaciji proizvoda ili novčanih sredstva. Podršku od vlasti imamo vrlo rijetko, a to obično bude kroz projekte koje smo dobijali kada se javimo na konkurs za dodjelu sredstava“, kaže Adnan.

Iz udruženja poručuju da svi koji žele volontirati mogu ih kontakti putem internetske stranice ili društvenih mreža. Oni koji žele donirati i pomoći njihovom radu mogu kontaktirati udruženje na isti način.

Facebook stranica „Čarolija darivanja BiH“ usrećuje mališane

„Čarolija darivanja“ je Facebook stranica koja uz pomoć svojih članova već šest godina osigurava poklone za djecu. Stranicu je pokrenula Belma Hadžibajrić, koja trenutno koordinira cijelim projektom.

„Iza mene stoje samo ljudi koji se priključe stranici kako bi kupili darove. Neki to rade zajedno sa svojom djecom, kako bi ih od malena naučili empatiji“, kaže Belma. 

Stranica funkcioniše tako da dobiju liste od domova za nezbrinutu djecu i drugih ustanova, koje potom objavljuju na Facebook stranici „Čarolija darivanja“. Osnova ove stranice su rođendanski pokloni, a tokom jednog mjeseca obraduju između 70 i 90 mališana na teritoriju cijele BiH.  

„Princip sudjelovanja je onda jednostavan. Pronađete na našoj stranici listu želja i kupite poklon. Dodajte slatkiša, jer djeca ih vole. Ako želite, dodajte čestitku na kojoj možete napisati vaše ime i kontakt. Obavezno lijepo spakujte poklon, potom ga dostavite brzom poštom ili direktno na adresu koja je navedena na postu“, kaže Belma.

Ona pojašnjava da kada na Facebook objavi piše ‘riješeno’, to znači da su sva djeca dobila poklone te je potrebno pronaći drugi spisak na stranici. Ako nema niti jedna lista želja, Belma kaže da u tom slučaju treba sačekati dok ne objave novu. 

„Ako se predomislite za slanje poklona iz bilo kojeg razloga, nećemo se ljutiti. Važno nam je samo da to što prije javite kako bi se organizovali i kako bi dijete u konačnici dobilo poklon“, ističe Belma.

Kaže kako je izuzetno važno da se ne šalju dupli darovi, jer ne žele da jedno dijete dobije nekoliko poklona, a drugo dijete ne dobije ništa. Osoba koja se javila da pošalje poklon, dobit će potvrdu u komentaru na našoj Facebook stranici.

„Uz pomoć naših članova na Facebook stranici ove godine će pored redovnih rođendanskih poklona biti poslano oko 650 prazničnih paketića. Iskreno se zahvaljujem svim članovima grupe koji su usrećili djecu za praznike. Ovim putem bih zamolila da članovi ne šalju rabljene igračke, jer želimo da socijalno ugroženoj djeci osiguramo nešto novo, namijenjeno samo njima“, zaključuje Belma.

Kroz humanitarni rad i volontiranje do boljeg društva

Adnan iz udruženja „Ruku na srce“ kaže da je izuzetno važno uključiti se u volonterski rad kako bi gradili bolje i solidarnije društvo.

„Smatram da je  izrazito važno za svaku osobu da u nekom dijelu života volontira, jer taj osjećaj kada pomognete nekome je neprocjenjiv. S druge strane, kroz volontiranje se ostvaruje veliki broj kontakata, koji vam u budućnosti mogu pomoći privatno i profesionalno“, zaključuje Adnan.

Belma koja koordinira Facebook stranicu „Čarolija darivanja“ ima slično mišljenje.

„Jako mi je važno pomagati djeci bez roditeljske skrbi i lošeg materijalnog stanja. Smatram da je izrazito važno uključiti ih u sve segmente društva. Kada vidimo da dijete iz porodica slabijeg imovinskog stanja ima neka interesovanja, potrebno je da mu pružimo podršku kako bi ostvarilo svoj puni potencijal. Činimo dobro i onda će ta djeca izrasti u dobre ljude“, zaključuje Belma.  

Related Posts

Do 10. februara prijave za dodjelu privremenih lokacija za osmomartovsku prodaju

Grad Banja Luka raspisao je Javni oglas o dodjeli lokacija za privremeno zauzimanje javne površine za prigodnu osmomartovsku prodaju, prema kriterijumu najvišeg iznosa. Predmet dodjele je 20 lokacija na Trgu Krajine, koje će se moći koristiti u periodu od 05. do 09. marta 2023. godine. Pravo učešća imaju registrovani samostalni preduzetnici sa teritorije grada Banje Luke, koji […]

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim saradnicima održao sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme. Generalni direktor Kahriman se zahvalio prisutnim i kroz kratku retrospektivu[…]