“Vjerujte u sebe i u ono što radite.” – Alma Subašić, uspješna priča naše alumnistice

Alma Subašić je naša uspješna alumnistica koja je završila dodiplomski i postdiplomski studij iz arhitekture na IUS-u. Direktorica je „Šapa LAB“ kompanije koja nudi multifunkcionalni namještaj za ljude i ljubimce. Pored toga radi i kao arhitekta – konzervator u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.    

Pročitajte njenu priču u nastavku!

Nakon srednje škole sam dobila punu stipendiju za studij na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Oduvijek sam željela studirati u inostranstvu i po mogućnosti na engleskom jeziku, tako da je IUS bio odličan izbor jer sam se osjećala kao da studiram u inostranstvu, sa kolegama iz cijelog svijeta, predavanja su na engleskom jeziku, ali sam i dalje imala privilegiju da se uvijek osjećam kao kod kuće u mom predivnom Sarajevu. Prilično lako sam odabrala studijski program jer arhitektura, kao kombinacija nauke i umjetnosti, sa svim crtanjem, računanjem, istraživanjem i kreativnošću je bila najbolji izbor za mene. Proširila je moje vidike kao i moje opće iskustvo i znanje i pokazala mi svijet koji nisam ranije poznavala. Ovaj studij je bio odlična podloga za moj daljnji napredak. Zaista sam sretna što sam diplomirala na IUS-u. Profesori iz cijelog svijeta, uključujući i nevjerovatne bosanske profesore, su na svoja predavanja donijeli nešto posebno i mogli smo iskusiti cijeli svijet iako smo sjedili u učionicama. Zauvijek ću biti zahvalna za to iskustvo.

Ono što me motivisalo da uspijem je čista ljubav i strast za sve ono što volim raditi, a to su muzika, dizajn i naše naslijeđe. Pošto se od ranih godina bavim muzikom kroz pjevanje i Fondaciju Sevdah, čuvam naše najvrednije bosansko nematerijalno naslijeđe – sevdalinku. S druge strane, kao arhitekta – konzervator u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, vodim računa i o arhitektonskoj baštini. Pored toga, prošle godine sam pokrenula svoju kompaniju za dizajn i najmeštaj “Šapa LAB”, koja se bavi proizvodnjom multifunkcionalnog namještaja za ljude i ljubimce. To su tri stvari koje volim i planiram nastaviti raditi. Nikada nisam prevazišla strah od neuspjeha, ne u potpunosti, ali uz stalni rad, sigurno možemo prevazići strahove.   

Okolnosti nikada nisu idealne i ne čekam da budu idealne. Važno je odlučiti biti najbolja verzija sebe i biti dobar prema sebi. Na taj način možemo raditi dobro, biti dobri svojim porodicama, onima koje volimo, kolegama i stvoriti bolju atmosferu za naš mikrosvijet i izgraditi bolju i zdraviju stvarnost.

Voljela bih da mladi ljudi nađu svoju strast i svrhu u životu i jednostavno slijede taj put bez obzira na sve. Vjerujte u sebe i u ono što radite. Nikada ne prestajte učiti, putovati, sanjati ili postavljati pitanja. Sve dijelite sa onima koje volite. Za mene su to tajni sastojci konačne sreće.Share

Izvor: news.ius.edu.ba