VIDEO | Sve je više ljudi koji jedini obrok dobiju u javnoj kuhinji

U 2023. godini godini zabilježen je povećan broj korisnika u gotovo svim javnim kuhinjama, ali i Crvenom križu.

Sve više građana, treba pomoć u hrani, lijekovima, ogrjevu. Dok političari, sebi izglasavaju i socijalnu pomoć, siromašni postaju sve siromašniji, a bogati još bogatiji.

Munira Fejzić je majka devetoro djece, od kojih je troje sa smetnjama u razvoju. Od dječijeg doplatka u visini 220 maraka ne može pokriti ni sve režije i troškove za lijekove. Po hranu u tuzlansku narodnu kuhinju dolazi iz Živinica.

Teška situacija

”Idem autobusom. Svaki dan dolazim, i sutra i prekosutra. Sad će me dijete čekati, on iz škole pa ćemo zajedno kući. Išla predala za jednokratnu socijalnu, dadnu ti 50 maraka ili 100, ili manje ti dadnu, nemaju ni oni”, ističe.

U povoljnijem položaju nije ni Elvina Omerović, majka 15 djece, od kojih osmero pohađa školu, a jedan sin je završio srednju školu. Nitko nema zaposlenje, a gdje god je potražila pomoć, kaže da je naišla na zatvorena vrata. Narodna kuhinja im je jedini spas.

”Ako ja ne ustanem i moj čovjek da idemo da zaradimo komad kruha, ne bi imala moja djeca šta da jedu. Odjeća, obuća, sve što narod baca, ja to donesem, operem, da bi obukla i školovala svoju djecu”, navodi.

Veći broj korisnika javnih kuhinja

Povećanje broja korisnika u 2023. godini zabilježeno je u gotovo svim javnim kuhinjama.

Mensura Husanović, direktorica Narodne kuinje ”Imaret” Tuzla, navodi: ”Mi smo imali na početku godine 2600 obroka, a trenutno pripremamo 2850. To je 240 obroka više u odnosu na početak godine. Vozimo obroke na četiri punkta, odnosno grad Tuzla, Lukavac, Gračanica i Kalesija”.

Selma Zukić, Dječija javna kuhinja Lukavac, kaže: ”Stvarno se povećao broj korisnika. Trenutno imamo 425 korisnika. Da li više možemo da primamo, to je stvarno i prevelik broj korisnika. Iako kažem uvijek je naše bilo ne možemo nikog vraćati, ali kad iz praznog ne puca ništa.“

Potrebe za lijekovima, ogrjevom…

Pored hrane, sve veće potrebe su i za lijekovima, ogrjevom, invalidskim pomagalima i higijenskim artiklima.

Merima Sarajlić, tajnica Crvenog križa TK, navodi: ”Nismo uvijek u prilici pozitivno odgovoriti na sve te potrebe, s obzirom da se radi o povećanju broja korisnika, ali ulažemo maksimalne napore da pomognemo ljudima kojima je ta pomoć najpotrebnija”,

Amira Radeljaš, Narodna kuhinja Stari Grad Sarajevo, poručuje: ”Oni dođu ovdje, mi njih ne vratimo, dadnemo neki paket od donirane hrane, koju su naši građani Kantona Sarajevo donirali, da bi mi mogli pomoći tim ljudima.“

I dok vlasti u Federaciji BiH donose odluku o isplati financijske pomoći od već sigurnih 1.260 maraka, onima koji primaju plaću iz proračuna uz mogućnost za još toliko do lipnja, tisuće nezaposlenih građana moli za paket hrane i ovise od humanih ljudi. Proračuni nisu za gladne, navodi BHRT.

Izvor: bljesak.info