Uz japansku čajnu ceremoniju u Mostaru obilježen Festival trešnje “Sakura”

Uz domaćina, gradonačelnika Mostara Marija Kordića, festivalu su prisustvovali i predsjednica organizacije “IPIL IPIL no KAI” Toshiko Ito te rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Narine Sahakyan.

Festival japanske trešnje “Sakura” održan je u nedjelju ispred mostarske Kosače, a u sklopu njega upriličena je i japanska čajna ceremonija te sadnja stabla japanske trešnje u parku Zrinjevac.

Uz domaćina, gradonačelnika Mostara Marija Kordića, festivalu su prisustvovali i predsjednica organizacije “IPIL IPIL no KAI” Toshiko Ito te rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Narine Sahakyan.

Mostarski gradonačelnik podsjetio je kako priča o japanskoj trešnji u Mostaru traje već 18 godina te da je ovo prvi put da se Festival japanske trešnje obilježava u Gradu na Neretvi.

Početak jedne tradicije

”Ovo je jedna posebna priča u Japanu, gdje mjesec dana traje Festival japanske trešnje i njima to jako puno znači. Tu finu priču jednim dijelom želimo prikazati i građanima Mostara. Nadam se da će ovo biti početak jedne lijepe tradicije, da se svake godine u isto ili slično vrijeme okupimo i uživamo u cvjetovima japanske trešnje” naglasio je Kordić.

Dodao je kako suradnje Vlade Japana i Grada Mostara datira još od davnih 2000. godina, kada je japanska vlada Mostaru poklonika autobuse te značajna sredstva za zdravstveni sistem.

Bojan Spasojević iz Gradske uprave Mostara naglasio je kako na projektu promocije, sadnje i distribucije japanskih trešanja u Mostaru radi već 16 godina zajedno s organizacijom “IPIL IPIL no KAI”.

”One za Japance imaju preveliku tradicionalnu vrijednost. Od šestog stoljeća postoji tradicija ‘Hanami’ koju praktikuju u Japanu, a ona se sastoji u gledanju cvjetova i zapažanju njihove ljepote i prolaznosti. Japanske trešnje u Mostaru prvi su put posađene 2006. godine, a po japanskom vjerovanju, svaka opala latica donosi mir na zemlju, tako da broj latica koji opadne u tijeku jedne godine je neki ekvivalent tome. Na području Mostara zasadili smo 220 japanskih trešanja”, istaknuo je Spasojević.

Festival koji slavi život 

Sudionike događaja pozdravila je i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Narine Sahakyan, koja je kazala kako joj je drago što prisustvuje festivalu koji slavi život i koji održava japansku kulturnu tradiciju.

”Želim svima vama da uživate danas u ovom događaju, u ovom lijepom cvijeću i da provedete prekrasan proljetni dan slaveći život”, poručila je Sahakyan.

Na festivalu su dodijeljene i zahvalnice za promociju japanske kulture i podršku širenju japanske trešnje sakura na području Mostara te nagrada učenicima osnovnih škola za natjecanje u crtanju.

Upriličena je i japanska ceremonija pripremanja čaja te zajednička sadnja stabla japanske trešnje u parku Zrinjevac.

Zanimljiv i raznovrstan program festivala svojim nastupima obogatili su i Hrvatska glazba Mostar te Mostarske mažoretkinje.

Izvor: bljesak.info