USAID predstavio digitalno rješenje za korištenje e-potpisa u javnim uslugama

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas je u Sarajevu zvaničnicima Federacije BiH i kantonalnim ministarstvima i institucijama predstavila digitalno rješenje za korištenje e-potpisa u javnim uslugama.

 Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas je u Sarajevu zvaničnicima Federacije BiH i kantonalnim ministarstvima i institucijama predstavila digitalno rješenje za korištenje e-potpisa u javnim uslugama.

Tom prilikom, direktorica Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb istakla je da će upotreba elektronskog potpisa svim građanima u Bosni i Hercegovini olakšati život.

“Samo zamislite scenario u kojem sjedite u svom domu i jednim klikom možete da popunite svoj poreski obrazac, kao i da izvadite svoju saobraćajnu ili građevinsku dozvolu, vjenčani list i sve one dokumente za koje sada morate da odlazite u različite institucije. Sve to će omogućiti e-potpis, koji će donijeti promjenu u navedenim sistemima. Na to su građani dugo čekali kako bi izbjegli gubitak vremena i stajanje u redovima”, kazala je Chubb.

Kako bi profunkcionisala upotreba e-potpisa, naglasila je, da je potrebna dobra volja i učešće svih nivoa vlasti od kantonalnih do državnog.

“Danas pozdravljamo inicijativu koju su preuzele opštine Tešanj i Centar Sarajevo, koje su prve počele da usvajaju tehnologiju potrebnu za primjenu e-potpisa”, navodi Chubb.

Da su napravljeni i koraci unazad u procesu primjene e-potpisa pokazuje da Vijeće ministara BiH nije usvojilo sve akte neophodne za e-potpis. To nikako, kako kaže, ne ide za dobrobit bh. građana.

“Međutim, to nikako neće obeshrabriti USAID da nastavimo podržavati upotrebu e-potpisa. Nadam se da ćemo dočekati da vidimo uspjeh, što znači da svaki građanin ove zemlje dobije priliku da u svom domu, automobilu i na mjestu gdje on želi i u vrijeme u kom želi može dobiti sve zvanične dokumente i podnijeti zahtjeve”, poručila je Chubb.

Današnji događaj organiziran je u okviru USAID-ovog projekta E-uprave, čijom realizacijom se intenzivno radi na razvoju najnovijih digitalnih rješenja u oblastima e-potpisa, inspekcijskih službi, građevinskih dozvola i procesa javnih nabavki.

Izvor: akta.ba

Related Posts

Umjetnost je ženskog roda: tokom kampanje #16 dana aktivizma besplatna projekcija filma „Ne gledaj mi u pijat“ za gledatelje iz zemalja Zapadnog Balkana

Da umjetnost i kultura, kada im se pruži prilika, mogu kreirati prostor za razmišljanje i razgovor o vrlo važnim, društvenim temama potvrdit će Sarajevo Film Festival i Institut za razvoj mladih KULT koji će u narednim danima temu rodne ravnopravnosti staviti u fokus javnosti i stvoriti prilike za iniciranje pozitivnih promjena u društvu. Povodom početka globalne kampanje […]

U Livnu održane dvije obuke za unaprijeđene kapaciteta lokalnih udruga i organizacija

Centar za građansku suradnju iz Livna je u prethodnom periodu organizirao dvije obuke za unaprjeđenje vlastitih kapaciteta ali i kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva i udruga koje su pokazale interes za sudjelovanje. Prva obuka je održana na teme „Pisanje projekata i Namicanje sredstava“, a trener na obuci je bio Zlatko Sarić. Sudionici obuke su osim teoretskog dijela[…]