USAID dodjeljuje grantove kompanijama koja se bave agroturizmom i rukotvorinama

USAID Turizam objavio je javni poziv privatnim kompanijama i udruženjima za dostavljanje prijava za dodjelu grantovskih sredstava.

Poziv se odnosi na povećanje broja i jačanje lokalnih turističkih ponuda kroz bolju konkurentnost i tržišno pozicioniranje mikro, malih i srednjih preduzeća koja se bave agroturizmom i rukotvorinama.

“USAID Turizam poziva sve privatne kompanije i udruženja koji imaju potvrđeno iskustvo u razvoju turističkih proizvoda, kreiranju i jačanju turističke ponude, uspostavljanju veza između poljoprivredne proizvodnje, turizma i ruralnog turizma, da pošalju prijave za grantove za podršku njihovim nastojanjima da ojačaju i prošire svoju ponudu, posebno ako su aktivni u okviru projekata Vinska cesta Hercegovine (HWR) i Najljepša sela BiH (MBV)”, navode iz USAID-a.

Prednost će se dati onim prijavama za dobijanje grantovskih sredstava kojima se podržavaju preduzetnici i proizvođači iz šest gradova i općina (Mostar, Stolac, Čitluk, Trebinje, Čapljina i Ljubuški) Vinske ceste Hercegovine i 17 sela u okviru programa “Najljepša sela BiH” kako bi se unaprijedila turistička ponuda i dovela do boljih proizvoda, iskustava, rezervacija, boravaka i potrošnje na obuhvaćenim destinacijama. Sedamnaest sela koja su dobila oznaku Najljepša sela BiH su Blagaj, Bratač, Gornji Srebrenik, Guča Gora, Kraljeva Sutjeska, Krupa na Vrbasu, Lukomir, Martin Brod, Mijakovići – Dragovići – Bobovac, Ostrožac, Pecka, Prokoško jezero, Ravno, Stupe Žabljak, Umoljani, Vranci i Vranduk. 

Ciljane aktivnosti u okviru ovog javnog poziva su:

  • Pretvaranje proizvoda (rukotvorine, poljoprivredni proizvodi) u turistički proizvod,
  • Razvoj novih ili unaprjeđenje postojećih turističkih proizvoda ili iskustava, posebno u okviru HWR i MBV,
  • Tehnička pomoć u razvoju, pakovanju, prezentaciji, ponudi, prodaji, marketingu i promociju turističkih proizvoda,
  • Podrška lokalnim događajima i iskustvima koja povezuju vinarije s drugim proizvođačima u turističkom lancu,
  • Saradnja među lokalnim biznisima u cilju stvaranja lanaca vrijednosti u turizmu koji mogu privući veći broj turista,
  • Stvaranje i unaprjeđenje naprednih turističkih iskustava,
  • Nabavku ključnih materijala i resursa za uvođenje i održavanje posebnih turističkih iskustava.

Rok za slanje aplikacije: 31. januara 2024. do 17:00 sati.

usaid turizam

Izvor: akta.ba