Upućen poziv institucijama kulture i pojedincima da apliciraju za dodjelu grant sredstava

U okviru četverogodišnjeg projekta “Kultura i kreativnost za zapadni Balkan” (CC4WBs) koji implementiraju UNESCO, British Council i Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a finansira Evropska unija, objavljen je drugi Javni poziv za dodjelu grant sredstava za institucije kulture, organizacije i pojedince sa ukupnim budžetom od 1,9 miliona eura.

Tim povodom danas je u Kinu Meeting Point upriličen Dan otvorenih vrata kako bi se svi zainteresovani informirali o procesu apliciranja.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum kazao je da će na ovaj način organizacijama i institucijama kulture te nevladinim organizacijama biti omogućeno da apliciraju za fondove koji će se implementirati u slijedećih 17 meseci.

– Pozivamo zaista sve koji imaju određene aktivnosti i projekte iz područja kulture i kreativnosti da se jave. Kroz ovaj projekt želimo jačati regionalnu kulturnu saradnju. Također želimo omogućiti kretanje umjetnika, njihovu mobilnost, saradnju zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, kao i bolje korištenje svih kapaciteta vezanih za kulturne industrije te kulturno naslijeđe u regionu – istaknuo je Šešum.

Poziv za apliciranje u projektu “Kultura i kreativnost za zapadni Balkan” prvi put od ove godine je otvoren i za pojedince.

– Za pojedince imamo 250.000 eura koji će biti raspoređeni za njihove aktivnosti, poput učešća na raznim kulturnim događajima u EU i regionu – podvukao je Šešum.

On je naglasio značaj saradnje unutar regiona, kao i saradnju sa Evropskom unijom.

– Može se aplicirati s aktivnostima koje su vezane za promociju kulture regiona unutar Evropske unije, i ako žele učestvovati na bitnim događajima mogu aplicirati – kazao je Šešum.

Direktorica za kulturnu saradnju za BiH u British Council Amila Karavdić navela je značaj mogućnosti da se organizacije i pojedinci prijave na zanimljive prilike koje imaju za krajnji cilj povezivanje regiona, ali i povezivanje sa Evropskom unijom.

Karadvić je ocijenila da je cilj povezivanje kreativaca, profesionalaca u polju kulture i kreativnih industrija koje im daje priliku da uče jedni od drugih.

Ovaj javni poziv za organizacije i institucije je objavljen 27. marta, a bit će otvoren do 27. maja. Uključuje različite tematske cjeline kao što su revitalizacija kulturnih prostora i unapređenje kulturnog naslijeđa do podrške festivalima, ko-produkciji i organizaciji događaja koji će umrežiti kulturne radnike u regionu i generalno kreativnoj industriji naglašavajući ulogu koju ima u jačanju društvenog i ekonomskog razvoja u regionu. Iznosi pojedinačnih grantova kreću se od 20.000 do 80.000 eura.

Pojedinci, za razliku od organizacija i institucija, imaju priliku aplicirati kontinuirano za svoje pojedinačne kraće i manje projekte koji treba da traju do ukupno tri mjeseca. Krajnji rok za prijavu je 31. decembar 2025., a iznosi ovih projekata su do 5.000 eura. 

Izvor: federalna.ba