Unaprijedi svoje vještine uz šest online kurseva o prompt inžinjeringu

Umjetna inteligencija je postala sveprisutna u našim životima, pružajući neograničene mogućnosti za inovacije, kreiranje sadržaja, i učenje. Alati poput ChatGPTa, Geminija i Copilota omogućavaju nam da jednostavno generišemo tekst, kod ili ideje samo jednim klikom.

Iako je korištenje ovih alata intuitivno, ključno je razumjeti koncept prompt inženjeringa kako bismo iskoristili pun potencijal umjetne inteligencije. Prompt inženjering predstavlja podrazumijevanje zadavanje instrukcija, odnosno promptova kako bi se postigli željeni rezultati (npr. objava za društvene mreže, oglas za posao, itd.). Bez ovog ključnog koraka, moglo bi doći do disfunkcije između zadatih instrukcija i generisanih odgovora.

U ovom tekstu istražujemo važnost prompt inženjeringa i istražujemo šest online kurseva koji ti mogu pomoći da optimiziraš svoje korištenje ChatGPT-a i drugih alata.

Ove 6 kurseva prompt inženjeringa mogu vam pomoći da optimizirate svoje korištenje ChatGPT-a i drugih alata za generativnu AI.

1. Arizona State University Career Catalyst: Osnove AI-a: Prompt Inženjering

ASU-ov kurs prompt inženjeringa predaje Andrew Maynard, profesor u školi za budućnost inovacija u društvu. Njegov cilj je opremiti studente i studentice svih profila neophodnim vještinama kako bi efikasno iskoristili moć ChatGPT-a i velikih jezičkih modela.

Cijena: $49 mjesečno
Trajanje: 2 sata

2. Codecademy: Kursevi prompt inženjeringa

Codecademy nudi karijerne prilike za učenje prompt inženjeringa za one koje zanima svijet softverskog inženjerstva, marketinga i/ili analize podataka. Kroz lekcije, članke, projekte i kvizove, kursevi pomažu polaznicima i polaznicama da efikasno pišu generativne AI promptove koji daju najbolje rezultate u svakom polju.

Cijena: Besplatno (sertifikat uz plaćeni plan)
Trajanje: 1 sat

3. Google Cloud: Uvod u generativnu AI obuku

Besplatna Google Cloudova uvodna obuka o generativnoj AI vodi korisnike i korisnice kroz osnove tehnologije — od velikih jezičkih modela do principa odgovorne umjetne inteligencije. Također se fokusira na to kako se AI može koristiti sa Google alatima. Format kursa uključuje videozapise, dokumente i kvizove.

Cijena: Besplatno
Trajanje: 5 sati

4. IBM Skills Network: Prompt inženjering

Kurs prompt inženjeringa koji nudi IBM Skills Network ima za cilj pomoći korisnicima i korisnicama da postanu uspješni komunikatori vještačke inteligencije učeći ih najboljim načinima oblikovanja promptova. Program ima 5 modula i dotiče se različitih primjera i pristupa prompt inženjeringu.

Cijena: Besplatno
Trajanje: 5 sati

5. OpenAI/DeepLearning.AI: ChatGPT prompt inženjering za programerke i programere

Andrew Ng, osnivač DeepLearn.AI-a i suosnivač Courserae, udružuje snage sa Isa Fulford iz OpenAI-a kako bi naučili korisnice i korisnike osnove korištenja velikih jezičkih modela za izgradnju aplikacija. Instruktori i instruktorice objašnjavaju najbolje načine korištenja prompt inženjeringa. Također na ovom kursu možeš naučiti kako izgraditi prilagođenog chatbota.

Cijena: Besplatno
Trajanje: 1 sat

6. Vanderbilt University: Specijalizacija za prompt inženjering

Putem platforme Coursera, Vanderbiltove časove prompt inženjeringa predaje profesor kompjuterskih nauka Jules White. On vode studente kroz najbolje načine korištenja ChatGPT-a i drugih alata za generativnu AI, dotičući teme poput uzoraka promptova, automatizacije i formulisanja problema. Specijalizacija uključuje tri kursa: Prompt inženjering za ChatGPT; Napredna analiza podataka za ChatGPT; Pouzdana generativna AI

Cijena: $49/mjesečno
Trajanje: 1 mjesec (10 sati sedmično)

Dakle, za razumijevanje alata poput ChatGPT-a, Gemini-a i Copilota, ključno je razumijevanje prompt inženjeringa kako bismo maksimalno iskoristili potencijal ove tehnologije. Prompt inženjering predstavlja ključni korak u postavljanju jasnih instrukcija ili promptova kako bi generisani odgovori bili u skladu s očekivanjima.

Navedeni online kursevi nude različite mogućnosti za učenje prompt inženjeringa, prilagođene različitim potrebama i interesima. Ulaganje u učenje prompt inženjeringa otvara vrata širokom spektru mogućnosti korištenja umjetne inteligencije u svakodnevnom životu, poslovanju i inovacijama. Ovi kursevi su koristan alat za sve one koji žele unaprijediti svoje vještine u korištenju generativnih AI tehnologija i postići željene rezultate.

Pogledaj naredni video i saznaj više o prompt inžinjeringu, možda ti pomogne da doneseš odluku da li da upišeš jedan od navedenih kurseva. 

Smatraš li i ti da je već sada neophodno upisivati kurseve za korištenje umjetne inteligencije kako bismo naučili što bolje koristiti navedene alate? Da li smatraš da prompt inžinjering spada u poslove budućnosti? Piši nam u komentarima, ovakve teme su uvijek aktuelne i zanimljive za diskusiju. 

Izvor: https://fortune.com/education/articles/prompt-engineering-courses/

Izvor: rolify.com