UMiD: Motivirano nastavno i stručno osoblje srednjih škola započelo jednogodišnju avanturu

Institut za razvoj mladih KULT dočekao je ovogodišnju generaciju Uči, Misli i Djeluj! UMiD obuke za nastavno i stručno osoblje srednjih škola i time je zvanično započela dugoočekivana avantura u kojoj učestvuju 24 motivirana profesionalca koji kroz formalno obrazovanje direktno ili indirektno rade s djecom i mladima.

Program obuke nastao je kao odgovor na potrebu za pružanjem podrške nastavnom i stručnom osoblju srednjih škola u razvoju kompetencija potrebnih za uspješno planiranje i realizaciju procesa učenja i podučavanja zasnovanog na principima iskustvenog učenja.

„Nastavnici koji žele u svoj rad unijeti inovaciju i primjeniti neke nove tehnike često se osjećaju nedovoljno povezani, nesigurni ili usamljeni u svojim željama i nastojanjima. Ovakvi događaji i edukacije su nam neophodni. Ono što smo osjetili da dobijamo, i čemu se neizmjerno veselim kroz učešće u UMiD obuci, jeste kritična količina znanja potrebnog za izvanrednu metodu iskustvenog učenja kao i implementaciju stečenih vještina kroz realizaciju projektne ideje uz uključenost i naših učenika i kolega. Ovo je i prilika da se zahvalim kolegama koji su uložili svoje vrijeme i trud da budu dio promjena, dio pokreta i dio rješenja koja se neprestano odvijaju u obrazovanju iz same jezgre – nastavnika kao jedinke, ali i razreda u kojima rade“, istakla je Medina Sokolović Alajmović, profesorica matematike i IT predmeta u Srednjoškolskom centru Nedžad Ibrišimović u Ilijašu.

Kroz trodnevni modul nastavno i stručno osoblje srednjih škola razmatralo je kako bolje, inovativnije i kreativnije raditi sa učenicima u razredu i školi, te kako koristiti učinkovite i relevantne metode i strategije podučavanja u svrhu stvaranja sigurnog i stimulativnog okruženja u kojem će se učenici osjećati podržano i motivirano, a ujedno biti osposobljeni da uče tokom cijelog života.

„Hvala Institutu za razvoj mladih KULT na jedinstvenoj prilici za upoznavanje i saradnju sa sudionicima koji su spremni ulagati u svoj rast i razvoj, za učenje koje će unaprijediti proces planiranja sadržaja i metoda učenja i poučavanja, pružanja podrške i saradničke klime, kao i na jačanju profesionalnih kompetencija za rješavanje problema, sposobnosti odlučivanja i primjene znanja u praksi. Svako kontinuirano učenje kroz ovakve treninge i edukacije treba da doprinese razvoju koji će postati obrazac ponašanja“, dodala je Majda Balvanović, stručna saradnica u Mješovitoj srednjoj mašinskoj školi u Tuzli.

Imajući na umu vrijeme koje djeca i mladi provedu u školama kao odgojno – obrazovnim ustanovama, te posvećenost i motiviranost nastavničkog kadra da, s jedne strane podržava, usmjerava i motivira učenike, a sa druge strane se profesionalno usavršava i prilagođava savremenim trendovima među djecom i mladima, prvi modul još jednom je potvrdio i potcrtao da su nastavnici važna karika u životu djece i mladih, te da su kao takvi neizostavan dio funkcionalnog sistema koji rezultira osnaženijim mladima, spremnim da se bore za svoj bolji položaj, ali i za bolje cjelokupno bh. društvo.

„Prvi modul obuke Uči, misli i djeluj! protekao je odlično. Moje prve impresije su višestruke: prezadovoljna sam odabranom grupom ljudi koju čine ovogodišnji polaznici. Mislim da smo se pronašli i po sličnosti, ali i po različitosti. Organizatori i predavači su fenomenalni, zrače optimizmom i vjeruju u bolje sutra. Njihove ambicije i kreativnost predavanjima daju poseban sjaj i lakoću. Osim interakcije, druženja, razmjene mišljenja i ideja, usvojili smo nova saznanja i znanja, ali i otkrili da mnoga već posjedujemo, a nismo ih bili ni svjesni. Ja nestrpljivo i s radošću iščekujem drugi modul“, kazala je za kraj Amira Fejzić, direktorica Srednje škole za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Zenici.

Institut je grupu divnih, posvećenih profesionalaca danas ispratio nazad u preko 18 zajednica iz kojih dolaze, ali se svakako raduje budućim susretima i podršci u realizaciji ideja kojih tokom ovog prvog modula svakako nije manjkalo.

Izvor: mladi.org