Udruženje žena “Venera” – Čuvarke tradicije i običaja Kotor Varoši

Piše: Nataša Tomić

Udruženje žena “Venera” iz Kotor Varoši, broji 50 članova, a od toga je 25 aktivnih žena. Udruženje je osnovano 2018, sa ciljem da se očuvaju tradicija, narodni običaji i naslijeđe opštine Kotor Varoš i da se radi na umrežavanju žena. Svojim radom žele da ekonomski osnaže žene koje su svoju snagu stekle kroz umijeće i zanate koji u zadnje vrijeme umiru i nestaju.

Pored toga, neke od ostalih aktivnosti obuhvataju društveno odgovorni rad, i humanitrane akcije koje sprovode onako kako im mogućnosti dozvoljavaju, uglavnom je to u razmaku od neka dva mjeseca.

Nedostatak prostora i mladih članica najveći problem Udruženja

Predsjednica Udruženja, Miroslava Kalamanda ističe da je jedan od najvećih problema sa kojim se Udruženje susreće, nedostatak odgovarajućeg prostora.

“Kako je udruženje zanatsko – proizvodnog tipa, nedostaje nam skladište, prostor za rad, kao i prostor za prodaju, kao poseban kanal iz kojeg se finansiramo. Sve aktivne članice Udruženja doprinose svojim znanjem, sirovinama koje same proizvedu u svojim baštama, ili pak nekim manjim saradnjama unutar lokalne zajednice”, objašnjava ona.

Udruženje ima podršku opštine i Ministarstva kroz mini grantove od kojih su uspjele da obezbjede određene alate i mašine (mašine za šivenje, strojeve za preradu voća i povrća).

Aktivnosti koje se trenutno sprovode u Udruženju jesu priprema zimnice i priprema za nekoliko sajmova na kojima planiraju predstaviti svoj rad, sajam poljoprivrede u Banja Luci, te RTRS karneval u Kotor Varoši.

Prosijek dobi žena koje se nalaze u Udruženju je između 55 i 60 godina, i članice su zabrinute kako će Udruženje opstati u nekom dugoročnom periodu. Ali kako navode, ne odustaju od namjere da animiraju mlađe žene, koje bi sigurno donijele nove i svježe ideje i podigle rad Udruženja na viši nivo.

Trenutno, najstarija članica Udruženja ima 84 godine.

Kako navode, njihovo iskustvo sa ženama u Kotor Varoši je bilo pozitivno i sve žene koje su pristupale Udruženju pokazale su visok nivo zainteresovanosti.

Zadovoljavajuća saradnja unutar lokalne zajednice

Naša sagovornica, gđa Miroslava, ističe da udruženje ima odličnu saradnju sa opštinom i tvrdi da ni sadašnji prostor ne bi imali da ga nisu dobili od opštine na korištenje.

Takođe, Udruženje ima dobru saradnju i sa Turističkom organizacijom Kotor Varoši, koja ih stalno poziva na sajmove i različite vidove predstavljanja. Takođe, Turistička organizacija ih i lično promoviše na različitim manifestacijama.

Bitno je naglasiti da, po Miroslavinim riječima, Udruženje svoju prodaju najčešće ostvaruje zahvaljući Turističkoj organizaciji. Od ostalih saradnji, spominju dobru saradnju sa udruženjem Duga iz Banja Luke. Sa organizacijama poput Merhameta i Caritasa se druže redovno na sajmovima i tako razmjenjuju svoja iskustva i znanja.

Veliki potencijal opštine Kotor Varoš

Naša sagovornica smatra da itekako ima potencijala unutar kotorvaroške opštine, posebno na polju poljoprivrede i turizma.

Najveći problem po njenom mišljenju je odliv mozgova, najvećeg pokretača razvoja svake opštine. Ono što je primjetila kroz dosadašnji rad udruženja jeste da mlade žene, posebno samohrane majke, moraju raditi dva posla da bi mogle egzistirati u ovoj opštini.

“Lokalna zajednica može da promijeni svijest ako ima volju u koordinaciji sa lokalnim vlastima i udruženjima na nivou lokalne zajednice”, zaključuje Miroslava.

Dosadašnji uspjesi Udruženja “Venera”

Žene iz udruženja se najviše ponose onim što su same napravile, kao i proizvodima koje su prikupile, a koji imaju ogromnu vrijednost. Napominju da su nedavno otkrile ručni rad od bojenog perja, koji je tkan u određene odjevne predmete. Smatraju da je star preko 120 godina.

Njihov radovi zanatskog tipa su uglavnom vezene košulje, bluze, peškiri za krštenja, stoljanjici i dekoracije za domaćinstvo. Od ostalih proizvoda izdvajaju proizvodnju zimnica, džemova, kolača, salata, rakija i likera. Takođe, mogu se pohvaliti berbom divljih proizvoda – šipka, kupina, divljih jabuka – od kojih prave proizvode za koje kažu da su pravi dar prirode i njihov dodatni podsticaj.

Udruženje “Venera” se u prosijeku predstavi deset puta godišnje na različitim sajmovima i manifestracijama. Njihov rad biva na taj način daleko vidljiviji. Posebno ističu sajmove unutar opštine, najviše Kotlićijadu koja se održava u sklopu Turističke organizacije Kotor Varoši gdje su ove godine odnijele prvo mjesto.

Takođe, ističu i Gastro Manifestaciju gdje se mogu pohvaliti osvojenim prvim mjestima na svim pojavljivanjima.

Od onoga što zarade od prodaje, članice udruženja odvoje dio te se kasnije počaste nekim lijepim izletom. Veoma su zahvalne što su na ovaj način pomogle žene iz Udruženja i omogućile da neke od njih, po prvi put u životu, odu negdje dalje od Kotor Varoši. Ove godine uspjele su uštediti za izlet u Makarsku.

Šta im donosi budućnost?

Želja članica jeste da organizuju svoju  modnu reviju, u koju će kao modele uključiti svoje unuke, kćerke i ostale žene sa područja Kotor Varoši.

Cilj im je da pokažu svoje radove i motivišu mlade žene da više razmišljaju o starim zanitama, tradiciji, običajima ili pak ljepoti izvornog naslijeđa. Ne bježe od prodaje na šire tržište, samo trebaju pomoć u vidu većeg prostora, širenja prodajnih kanala, savladavanja društvenih mreža  i promocije u modernom digitalnom svijetu.

Related Posts

Trening Finansijski menadžment

Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE provodi trening o temi finansijski menadžment koji je od velike važnosti za jačanje organizacijskih kapaciteta. Iako se djelovanje nevladinih organizacija zasniva na plemenitim i društveno korisnim idejama i ciljevima, njihov rad nije imun na probleme koji su svakodnevica savremenog života i poslovnih izazova u smislu izgradnje i provođenja adekvatnog sistema finansijskog upravljanja, putem kojeg se […]

Trening Upravljanje projektnim ciklusom 2022.

Upravljanje projektnim ciklusom nas uči kako da stvari povezujemo u jednu logičku cjelinu, da posložimo korake našeg rada na način da on zaista bude produktivan i smislen. Upravljanje projektnim ciklusom uglavnom vežemo za projekte, ali njegova funkcija je, zapravo, višedimenzionalna, te ga možemo primjenjivati prilikom kreiranja naših strateških planova, u upravljanju ljudskim resursima, ali i u svakodnevnom[…]