Udruženje žena „Srbac“ – Čuvarke starih zanata i domaćih proizvoda

Piše: Nataša Tomić

Zimnice, likeri, džemovi, čajevi, razni kolači, i drugi ručni radovi su samo dio onoga što proizvode žene iz Srpca okupljene u Udruženju žena „Srbac“. Sve je krenulo od jednog malog štanda i velike želje da pokažu svoje proizvode, a danas imaju izložbeni prostor, nekoliko prodajnih mjesta te organizuju sajam u Srpcu.

Cilj Udruženja je promocija kreativnosti i jačanje položaja žena u društvu. Vesna Smiljanić, predsjednica Udruženja ističe da je do osnivanja Udruženja došlo 2020 godine na inicijativu žena koje se bave ručnim radom, prvenstveno pletenjem, heklanjem, tkanjem, vezom, dekupažom, slikanjem i pravljenjem zimnice.

„Cilj našeg Udruženja je da jačamo položaj žene u porodici, društvu i lokalnoj zajednici. Želimo da sačuvamo stare zanate od zaborava te da  članicama omogućimo da poprave svoj kućni budžet. Kroz razne vrste radionica vršimo obuku novih članica i tako širimo Udruženje“, ističe Vesna Smiljanić.

Vremenom se broj njihovih aktivnosti povećao. Kroz projekat Farma II su organizovale obuku o sadnji ljekovitog bilja, i nekoliko članica Udruženja je dobilo priliku i da pokrene proizvodnju čajeva, tinktura, balzama, eteričnih ulja i kozmetike.

Organizuju i razne druge radionice, kojima se mogu priključiti i mlađi, a od kojih je jedna od posljednjih bila i radionica pletenja koju su sprovele u saradnji sa Udruženjem zanatlija BiH iz Tuzle. U nekoliko prilika su sadile i cvijeće u Srpcu i tako uljepšale okolinu u kojoj žive.

Ovo Udruženje čine žene raznih profesija, a sve je počelo sa 13 članica koje su se pojavile na osnivačkoj skupštini. Danas Udruženje broji preko 60 članica razne životne dobi koje proizvode zimnicu i sokove, odjevne predmete, etno suvenire i druge ukrasne predmete.

Od aktivnosti se ističe i izrada i poklanjanje 700 zaštitnih maski socijalno ugroženim osobama, sugrađanima i nezbrinutoj djeci u domu „Rada Vranješević“ i 30 medicinskih kapa radnicima Doma zdravlja u Srpcu.

Za uspješan rad je potrebna saradnja svih aktera

Za rad svakog Udruženja podrška i razumijevanje lokalne zajednice jer bitno, jer se samo na ovaj način može napredovati. Ali, istovremeno je bitno i da pojedinci i organizacije aktivno učestvuju u rad i projektima lokalne zajednice.

Iz Udruženja žena Srbac ističu da je kod njih takav slučaj, odnosno da je podrška i razumijevanje obostrano.                                                             

„Naše Udruženje ima veliku podršku i razumijevanje lokalne zajednice. Udruženje se aktivno uključuje u projekte lokalne  zajednice. Istovremeno, Udruženje žena Srbac daje podršku lokalnoj zajednici u njenim nastojanjima da poboljša standard i uslove života svojih građana“, govori Vesna za  Snagu lokalnog.

Takođe, iz Udruženja navode i da je za uspješan projekat iz jedne zajednice potrebno i da lokalna zajednica finansijski podrži udruženja ili pojedince koji sprovode projekat, te da je zadatak Udruženja da „realizacijom istog, popravi svoj položaj, te istovremeno doprinese razvoju lokalne zajednice.“

Vesna Smiljanić ističe i da je bitno i da  se na samom početku rada jednog Udruženja prepoznaju potrebe lokalne zajednice, te da se te potrebe dalje zadovoljavaju.

„Potreba žena u manjim lokalnim zajednicama je da se edukuju za rad na računarima te da nauče na koji način da reklamiraju i prodaju (onlajn) svoje proizvode“, govori ona.

Ponosne na svoje proizvode

Vesna dalje govori i da su oni kao Udruženje najponosniji na proizvodnju domaćih proizvoda i njihov plasman na tržište.

„Ponos Udruženja žena Srbac je prerada i proizvodnja domaće zimnice, odnosno eksta džema jagode, ekstra džema maline, ekstra džema šipka, ekstra džema šljive i domaćeg blagog ajvara. Ovi proizvodi su pravljeni po starim receptima naših baka, te je za njih napravljena analiza kvaliteta i zdravstvene ispravnosti. Pored ovih proizvoda radimo mednjake, domaće rezance, kukuruzno brašno i prženi lješnik“, ističe ona.

Pored toga, Udruženje proizvodi i prirodne sapune, ulje lavande, ulje kantariona, ulje ruzmarina, te i za ove proizvode imaju nalaze zdravstvene ispravnosti. Takođe, organizuju i razne događaje u Srpcu.

„Organizujemo URBAN FEST, odnosno festival pop i rok muzike koji se ove godine održava 29. jula. Želimo da ovaj festival postane tradicija u našem gradu. U našem gradu organizujemo i 4 sajma godišnje, te posjećujemo sajmove u susjednim gradovima“, ističe naša sagovornica za kraj razgovora.

Related Posts

Svjetlostkomerc i Pomozi.ba u kampanji “Srcem za znanje i ništa manje”

Svjetlostkomerc i Udruženje Pomozi.ba, uz pomoć vjernih kupaca nastojat će osigurati pomoć za bolje i lakše obrazovanje djeci socijalno ugrožene kategorije u školskoj 2022/23 godini. Društveno odgovorna kampanja “Srcem za znanje i ništa manje” realizirat će se u periodu od 15.08. do 15.09.2022. godine. U navedenom periodu, građani će kupovinom u Knjižarama SVJETLOST i kupovinom brendova koje […]

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva Maeci Komitet ministara odobrio je 15. juna „Odluku o odobrenju i produžetku međunarodnih misija 2022“, kojom se za zemlje Zapadnog Balkana izdvaja iznos od 1,5 milion eura za doprinos procesima stabilizacije u regionu i napretku procesa pristupanja EU. Shodno tome, iz ovih sredstava biće sufinansirane[…]