Udruženje “Obraduj nekoga” pomaže socijalno ugroženim bebama da izrastu u dobre ljude

Autori: Mirnes Bakija; Foto: Mirnes Bakija

Udruženje “Obraduj Nekoga” pomaže socijalno ugroženim bebama i djeci širom Bosne i Hercegovine. Iz udruženja ističu da im je cilj da sva djeca odrastaju bezbrižno te da pomognu roditeljima koji su siromašni ili bolesni. U početku su obilazili po jednu bebu mjesečno, kojoj su dostavljali potrebne proizvode, a danas obilaze i po četiri bebe u toku jednog dana. Kroz različite projekte pomogli su mnogim mališanima, a prošle godine su otvorili prvu javnu kuhinju za bebe u Bratuncu.

Aida Sadiković Mehonić, predsjednica udruženja “Obraduj nekoga”, kaže da se ideja za pokretanje ovog humanitarnog udruženja javila kada je dobila sina. Pojašnjava da ranije nije razmišljala o socijalno ugroženim bebama, dok se i sama nije uvjerila u visoke cijene potrebnih proizvoda.   

“Jednom prilikom mi se prijateljica povjerila da teško može izdvojiti za hljeb, a kamoli za sve što je potrebno bebi. To je bilo još u periodu kada je bilo dosta jeftinije nego danas. Tada sam shvatila koliku su majke i novorođenčad ugrožena kategorija u našem društvu te sam se odlučila pokrenuti udruženje”, prisjeća se Aida.

Udruženje sprovodi različite aktivnosti, a primarni projekat je “Idemo na Babine”. To je terenska akcija u kojoj dostavljaju pakete bebama do najudaljenijih mjesta u Bosni i Hercegovini, kako bi pomogli socijalno ugroženim majkama, koje nemaju nikakvu pomoć od države.

Od prošle godine sprovode i projekat “Poklon trudnici”, kroz koji pomažu svim nezaposlenim trudnicama.

“Šaljemo po jedan paket koji se sastoji od svih potrebnih proizvoda za novorođenče. Trudnice se mogu same prijaviti za poklon na našoj internet stranici, a potrebno je da dostave lične podatke, kao i dokaz o nezaposlenosti i trudnoći. Pakete šaljemo brzom poštom, tako da pošiljka može da stigne do bilo kojeg dijela BiH”, pojašnjava Aida.

Udruženje pomaže i školskoj djeci, a posebno se fokusiraju na opremanje škola u ruralnim područjima, koje imaju mali broj učenika.

“Pored toga, pomažemo i djeci iz siromašnih porodica koja su odlični učenici. Ponosni smo na ovu akciju, a posebno što ne eksponiramo tu djecu. Mi im uspijevamo osigurati tablete, laptope, karte za prijevoz i druge potrebne stvari”, dodaje Aida.

Udruženje otvorilo prvu javnu kuhinju za bebe u regionu

U novembru prošle godine, ovo udruženje otvorilo je prvu javnu kuhinju za bebe. Kuhinju posjećuju osobe s područja Bratunca, Srebrenice, Milića, Konjević polja, kao i drugih okolnih sela. Iz udruženja ističu da su ovim projektom uspjeli obuhvatiti najistočnije dijelove države.

Kuhinja ima 30 redovnih korisnika, koji svakog dana dobijaju obrok za bebu. Obroke sačinjavaju kašice, palenta, griz, keks, kao i druge namirnice u zavisnosti od potrebe. Na kraju svakog mjeseca korisnici dobijaju pakovanje pelena, vlažne maramice i kozmetički set. Pored stalnih korisnika, kuhinja povremeno pomaže dodatnih 75 beba”, objašnjava Aida.  

Javnu kuhinju za bebe su otvorili kroz javni poziv Kantona Sarajevo, koji se odnosio na poboljšanje kvaliteta života podrinjske regije. Udruženje je apliciralo za projekat javne kuhinje za bebe, s posebnim akcentom na zdrave obroke.

“Dobili smo oko 28 hiljada maraka, što je bilo dovoljno za četiri mjeseca rada kuhinje. Tokom prvih mjeseci rada predstavljali smo projekat kroz društvene mreže, kako bi prikupili još sredstava. Dosta ljudi i privatnih kompanija je doniralo. Uključili su se neki mediji koji su pomogli u prikupljanju proizvoda koji su potrebni za nastavak rada kuhinje”, kaže Aida.

Iz udruženja su pojasnili da se projekat pokušao ispolitizirati, a posebno zbog toga što je Kanton Sarajevo učestvovao u realizaciji. S druge strane, s obzirom na to da je javna kuhinja za bebe na području entiteta Republike Srpske i tu je bilo kritika.

“Prva javna kuhinja za bebe u regionu, a možda i u Europi, nije naš problem, već onih koji su nas neradom doveli do takve situacije”, dodaje Aida.  

Najveći problem je zanemarivanje djece

Iz udruženja ističu da su se kroz rad susreli s mnogo teškim situacijama i životnim pričama. Za vrijeme pandemije korona virusa, mnogi roditelji su umrli od posljedica infekcije, a djeca ostala prepuštena sebi. Veliki broj roditelja su bolesni, boluju od karcinoma i drugih teških bolesti. Aida kaže da je posebno emotivno dotakao slučaj kada je otac preminuo nekoliko dana prije rođena bebe.

“Ipak, najteže od svega je zanemarivanje djece od roditelja ili staratelja. Imali smo slučajeva da dijete ne zna koji je razred, gdje se odmah može vidjeti stepen zanemarivanja. Nadležne institucije ne obavljaju svoj posao, a mi tu ne možemo puno pomoći”, objašnjava Aida.

Postoje i mnogi slučajevi gdje su djeca zbog konzumacije kravljeg mlijeka u ranoj dobi, razvila teške alergijske reakcije i oštećenja pluća. Iz udruženja ponosno ističu da kupovinom adaptirane formule mlijeka, bebe su vrlo brzo ozdravile.

Zbog inflacija u BiH sve više socijalno ugroženih beba

Aida ističe da je zbog konstantnog rasta cijena, sve je više socijalno ugroženih beba u Bosni i Hercegovini. Ona pojašnjava da su imali probleme i sa radom kuhinje za bebe, s obzirom na to da su kroz projekat navodili cijene koje su tada bile na tržištu.

“Naprimjer, cijena jedne litre mlijeka je tada bila oko 1,20 KM, a sada je cijena skoro dvije marke. Adaptirana formula mlijeka koju mi kupujemo danas je od 10 do 15 maraka. Međutim, cijena ovog proizvoda ide i do 30 maraka za djecu koja su alergična i imaju neke dijagnoze. Postoje neke adaptirane formule koje se uopšte ne mogu kupiti u BiH i koštaju po 600 maraka. Ta djeca imaju potpunu intoleranciju na gluten, a mi uspijevamo jednoj takvoj bebi to povremeno osigurati”, objašnjava Aida.  

Kaže da je u konačnici individualno koliko će neka beba popiti adaptirane formule mlijeka, te dodaju da neke bebe sedmično potroše i po tri pakovanja ovog proizvoda. Pelene koštaju oko 25 maraka, a potrošnja zavisi od toga u kojem je periodu beba.

“Ja sam svom dječaku, kada su mu rasli zubi, znala potrošiti veliko pakovanje pelena za sedam dana, jer bebe tada često imaju dijareju”, prisjeća se Aida.

Udruženje sprovodi i jedan manji projekat “Lakše kroz prvu prehladu”. Bebama osiguravaju paracetamole, D kapi, probiotike, kao i druge proizvode koji će im pomoći da lakše prođu kroz prvu prehladu. Aida kaže da veliki broj lijekova nije moguće uzeti na recept, pa im ovaj skromni paket lijekova u vrijednosti od 30 maraka mnogo pomogne.

Porodiljske naknade u Kantonu Sarajevo znatno olakšale majkama

Iz udruženja pojašnjavaju da su od početka rada imali mnogo izazova, kao što su pandemija, ali i trenutna poskupljenja. Bez obzira na tešku situaciju, trude se da pomognu majkama da lakše prevaziđu krizu.

“Moram priznati da je razlika u porodiljskim naknadama u određenim dijelovima BiH pokazala stvarnu sliku naše države. Cilj nam je doći do socijalno ugroženih, kojima je pomoć zaista potrebna”, kaže Aida.

Zbog naknade od hiljadu maraka, koju porodilje dobijaju u Kantonu Sarajevo, odlučili su se da više ne pomažu tim bebama. Sredstva sada preusmjeravaju na djecu koja su starija od godinu dana i nisu bila obuhvaćena ovim programom. 

“Ova naknada u Kantonu Sarajevo je mnogo pomogla roditeljima, posebno onim nezaposleni. Za razliku naprimjer od roditelja u Srednjoj Bosni, koji nemaju čak ni dječji dodatak”, kaže Aida.

Ponosno ističe da rade sa bebama svih nacionalnosti na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

“Ne zanima nas ničija nacionalnost i prošlost. Nama su sve bebe jednake, jer želimo djeci samo dobro, a onda će i oni sutra izrastu u dobre ljude”, za kraj navodi Aida.  

Related Posts

Umjetnost je ženskog roda: tokom kampanje #16 dana aktivizma besplatna projekcija filma „Ne gledaj mi u pijat“ za gledatelje iz zemalja Zapadnog Balkana

Da umjetnost i kultura, kada im se pruži prilika, mogu kreirati prostor za razmišljanje i razgovor o vrlo važnim, društvenim temama potvrdit će Sarajevo Film Festival i Institut za razvoj mladih KULT koji će u narednim danima temu rodne ravnopravnosti staviti u fokus javnosti i stvoriti prilike za iniciranje pozitivnih promjena u društvu. Povodom početka globalne kampanje […]

U Livnu održane dvije obuke za unaprijeđene kapaciteta lokalnih udruga i organizacija

Centar za građansku suradnju iz Livna je u prethodnom periodu organizirao dvije obuke za unaprjeđenje vlastitih kapaciteta ali i kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva i udruga koje su pokazale interes za sudjelovanje. Prva obuka je održana na teme „Pisanje projekata i Namicanje sredstava“, a trener na obuci je bio Zlatko Sarić. Sudionici obuke su osim teoretskog dijela[…]