Udruženje mladih ‘Ružičnjaka – Los Rosalesa’ implementira projekt ‘Ništa o nama, bez nas’

Udruženje mladih “Ružičnjaka – Los Rosalesa” od 1. oktobra implementira projekt pod nazivom “Ništa o nama, bez nas” – Forum žena s invaliditetom, kojeg finansira Američka ambasada Sarajevo.

Projekt će trajati 11 mjeseci, a cilj je jačanje foruma, mreže žena s invaliditetom iz cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona za zagovaranje pozicije žena u društvu, saopćeno je iz Udruženja.

“Ovim projektom želimo postići da žene s invaliditetom ojačaju kako bi bile inicijatori promjena i zagovaranja njihovih prava pod motom ‘Ništa o nama, bez nas’. U okviru projekta planirano je održavanje radionica s Forumom žena s invaliditetom, sastanci s relevantnim ministarstvima i drugim nevladinim organizacijama kako bi širili i jačali mrežu Foruma žena”, navode.

Rezultat projekta, prema njihovim očekivanjima, bit će ojačane žene s invaliditetom koje će poznavati svoja prava i biti dovoljno ojačane kako bi prepoznale, prijavile i spriječile bilo kakvu vrstu nasilja.

“Kroz medije želimo doprijeti do šire javnosti kako bismo promijenili svijest društva o važnosti prepoznavanja nasilja nad mladim ženama s invaliditetom, te kako i na koji način društvo može pomoći njima samima. Projekt će izroditi i brošuru s konkretnim uputama kako i na koji način žene s invaliditetom mogu prepoznati, prijaviti i spriječiti nasilje pod nazivom ‘Nula % tolerancije na nasilje nad djevojkama i ženama s invaliditetom u HNK-u'”, navodi se u saopćenju.

Izvor: mostarski.ba