U Zenici održana ulična akcija “Seksualna iznuda je korupcija”

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je održana ulična akcija koja je dio javno zagovaračke kampanje koja se provodi širom Bosne i Hercegovine.

Naime, radi se o kampanji “Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!” koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o postojanju seksualne iznude u javnom i privatnom sektoru i zagovaranje za integraciju termina seksualna iznuda (“sextortion”) u relevantne zakone i politike.

“Radi se o jednom obliku nasilja koje nije na žalost formalno pravno prepoznat u Bosni i Hercegovini. Ovakva akcija je upravo potaknuta nedostatkom zakonskih rješenja obzirom na broj prijava i obraćanja organizacijama šta to učiniti ili uraditi u slučaju da neko doživi seksualno uznemiravanje, odnosno iznudu. To je važno zato što naši zakoni različito prepoznaju seksualno uznemiravanje”, izjavila je Selma Badžić iz Centra ženskih prava Zenica.

Kako ističe, nažalost ono je definisano na nacionalnom nivou.

“Određene iskorake je napravilo zakonodavstvo u Republici Srpskoj, dok nažalost Federacija BiH još uvijek nema zakonom utemeljeno seksualno uznemiravanje što otežava mogućnost prijavljivanja ovakvog oblika nasilja i traženja zaštite”, kazala je.

Seksualno iznuđivanje je spoj seksualnog uznemiravanja i korupcije, odnosno rodno određeni oblik korupcije, koji kao takav još uvijek nije formalno – pravno prepoznat u zakonima u Bosni i Hercegovini.

Centar ženskih prava iz Zenice je jedna od partnerskih organizacija organizatora Kampanje – Helsinški parlament građana Banja Luka, koji realizira kampanju uz finansijsku podršku Centra civilnih inicijativa i USAID-a.

Izvor: zenit.ba