U Sarajevu počinje 17. izdanje festivala Majske muzičke svečanosti

Naredne, 2025. godine Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, kao najstarija muzička visokoškolska institucija u Bosni i Hercegovini, slavit će 70 godina od svog osnivanja.

U tom duhu, kao uvertira za veliki, jubilarni grand finale koncipirano je sedamnaesto izdanje internacionalnog festivala Majske muzičke svečanosti koje će se održati kao refleksija akademskog i umjetničkog rada, ali i međunarodne aktivnosti Muzičke akademije UNSA.

Ovogodišnji program, koji će trajati od 11. maja do 13. juna, donosi 15 koncerata renomiranih bosanskohercegovačkih i internacionalnih solista i ansambala iz Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Švicarske i Hrvatske, te će ponuditi vrhunske interpretacije fundamentalnih djela umjetničke muzike.

Program festivala

Festival otvara koncert Peđe Mužijevića, bosanskohercegovačkog pijaniste s američkom adresom koji će nastupiti u subotu, 11. maja 2024. godine u 19:00 sati u Domu Oružanih snaga BiH.

Nakon svečanog otvaranja slijede koncerti nastavnika, saradnika i studenata različitih umjetničkih odsjeka Muzičke akademije, akademskih ansambala, kao i eminentnih gostujućih muzičara koji se organiziraju na Muzičkoj akademiji UNSA, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, Domu Oružanih snaga BiH, Zemaljskom muzeju BiH, Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić, Narodnom pozorištu Sarajevo i Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

U utorak, 14. maja, nastupit će Zagrebački puhački trio koji u sadašnjem sastavu nastavlja neprekinutu pedesetogodišnju tradiciju ovog ansambla, dok će dva dana kasnije, 16. maja, biti upriličen recital priznatih solista i pedagoga, Wladimira Kossjanenka (viola) i Vesne Podrug Kossjanenko (klavir).

U petak, 17. maja, bit će priređen koncert posvećen prof. Osmanu-Faruku Sijariću, dok će se 5. juna održati koncert sjećanja na profesoricu Pašu Gackić.

Majske muzičke svečanosti redovno predstavljaju rad nastavnika, saradnika i studenata Muzičke akademije UNSA, ali i akademskih ansambala, pa će i ove godine biti priređeni zajednički koncerti studenata (21.05) i nastavnika MAS (30.05), ali i dva studentska recitala: mlade sopranistice Jovane Pavlović koja će nastupiti uz klavirsku pratnju Milana Lucića (28.05), te perspektivne pijanistice Ane Petrović (31.05). Osim sarajevskih, tokom festivala će biti upriličeno klavirsko veče studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu (23.05).

Povodom Dana Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, pod dirigentskom palicom Emira Mejremića će se predstaviti Orkestar MAS (20.05), a festival će uključiti i koncert hora MAS koji će nastupiti s dirigentom Emanuelom Josićem (11.06).

Festival će 10. juna ugostiti i priznatu pijanisticu Mirnu Lekić koja će sa kompozitorom i vizuelnim umjetnikom André Brégégèreom stići iz Amerike i prirediti multimedijalnu prezentaciju Mirage, a dva dana kasnije, 12. juna, autentičnim nastupom klavirskog dua Marialene Fernandes i Ranka Markovića (Zürcher Hochschule der Künste), u saradnji s Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo, bit će obilježena 150. godišnjica rođenja kompozitora Arnolda Schönberga.

Festival će biti zaokružen 13. juna tradicionalnim zajedničkim koncertom nastavnika i studenata Muzičke akademije UNSA i Sarajevske filharmonije, kao njene višedecenijske parterske institucije.

Sve programe Majskih muzičkih svečanosti Muzička akademija publici poklanja besplatno, a dodatne informacije o svakom pojedinačnom događaju bit će dostupne na web stranici.

Izvor: studomat.ba