U Sarajevu otvorena izložba povodom 75 godina od osnivanja Historijskog arhiva Sarajevo

Izložba “Tumač prošlosti – Orijentalna zbirka Historijskog arhiva Sarajevo”, autorice više arhivistice Elme Dervišbegović, otvorena je sinoć u Sarajevu povodom obilježavanja 75 godina od osnivanja Historijskog arhiva Sarajevo.

Na izložbi je predstavljena arhivska građa iz Orijentalne zbirke, koju je utemeljio prvi referent za arhivsku građu orijentalne provenijencije u Historijskom arhivu Sarajevo, arhivist Rašid Hajdarević.

Direktorica Arhiva Ismeta Džigal-Berkovac izjavila je da je ta institucija u proteklih 75 godina rada dokazala da je dorasla povjerenom zadatku redovnog i ažurnog prikupljanja arhivske građe, njenoj adekvatnoj stručnoj obradi i davanju na korištenje brojnim istraživačima.

“Najizazovnije je svakako bilo vrijeme opsade Sarajeva, ali je Arhiv odolio i tim događajima i uspio sačuvati svoj fond u cijelosti”, naglasila je Džigal-Berkovac.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda čestitao je jubilej arhiva i obećao da će u narednom periodu biti podignuti standardi čuvanja nacionalnog blaga na nivo kako to i dolikuje.

Arhiv je osnovan 3. maja 1948. Odlukom Narodnog odbora grada Sarajeva, a na samom početku bio je smješten u dvije manje tavanske prostorije u zgradi Vijećnice.

Na otvaranju je istaknuto da Orijentalna zbirka Historijskog arhiva Sarajevo spada među najznačajnije zbirke orijentalne arhivske građe u jugoistočnoj Evropi, a broji preko 14.000 arhivskih jedinica.

Obuhvata rukopise, dokumente i štampana djela na osmanskom, arapskom, perzijskom i bosanskom jeziku nastale u periodu osmanske i austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini (1463-1918.).

Izložba će biti dostupna za javnost do 9. maja, svaki dan od 9.00 do 17.00 sati.

Izvor: bhrt.ba