U okviru kampanje “Sigurne table za sigurne zgrade” postavljene prve informativne table u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu

Nasilje nad ženama i djevojčicama grubi je oblik kršenja osnovnih ljudskih prava i rasprostranjen je društveni problem u svijetu. Zbog toga, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan. Ljudi se pozivaju da nose narandžasto i poduzmu mjere za smanjenje slučajeva nasilja nad ženama i djevojčicama u svakoj zajednici, kod kuće, na javnim mjestima, u školama i na radnim mjestima, tokom sukoba i u vrijeme mira. Kao optimistična boja, narandžasta u ovom kontekstu predstavlja budućnost bez nasilja.

Država Bosna i Hercegovina, nažalost, nije izuzetak kad je riječ o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama. Institut za razvoj mladih KULT već dugi niz godina ukazuje na ovaj problem i upoznaje javnost o prisutnosti svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, educira mlade o načinima prijave i prevencije nasilja, te zagovara najbolja rješenja za zaustavljanje ili smanjenje nasilja nad ženama i djevojčicama. Iz tog razloga pokrenuta je i kampanja “Sigurne table za sigurne zgrade” koja podrazumijeva postavljanje informativnih tabli u zgradama na području cijele Bosne i Hercegovine. Na tablama se nalaze brojevi na koje je moguće prijaviti bilo koji oblik nasilja nad ženama i djevojčicama, ali i statistički podatak da je svaka druga žena starija od 15 godina doživjela neki oblik fizičkog, seksualnog ili psihičkog nasilja.

Prve informativne table postavljene su u zgradama u Kantonu Sarajevo, te u zgradama u Tuzlanskom kantonu. Građani iz ovih kantona koji su prepoznali značaj kampanje, odlučili su svojim učešćem pružiti podršku ženama i djevojčicama žrtvama nasilja, te informisati svoju okolinu o zastupljenosti ovog problema i mogućnostima da rade na njegovom sprečavanju.

Tabla 1

Kampanja “Sigurne table za sigurne zgrade” započela je 25. oktobra i traće u periodu obilježavanja 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, te u periodu kada se obilježava 16 dana aktivizma, gdje je također u fokusu ova tema. Izuzetno je važno prepoznati značaj ove kampanje, te svojim učešćem pružiti podršku ženama i djevojčicama žrtvama nasilja ili bar informirati okolinu, u vremenu u kojem snažnije nego ikada moramo biti aktivni u borbi protiv nasilja.

Tabla 2

Ukoliko ste zainteresirani da jedna ovakva informativna tabla bude postavljena i u vašoj zgradi, te da zajedno sa nama pružite podršku žrtvama, javite nam se putem maila: razija.zukanovic@kultbih.org ili na broj telefona: 033/778-766.

Obilježavanje Narandžastog dana kroz različite aktivnosti odvija se uz podršku Ambasade Švedske u BiH i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Velikog vojvodstva Luksemburg.

Izvor: mladi.org

Related Posts

Umjetnost je ženskog roda: tokom kampanje #16 dana aktivizma besplatna projekcija filma „Ne gledaj mi u pijat“ za gledatelje iz zemalja Zapadnog Balkana

Da umjetnost i kultura, kada im se pruži prilika, mogu kreirati prostor za razmišljanje i razgovor o vrlo važnim, društvenim temama potvrdit će Sarajevo Film Festival i Institut za razvoj mladih KULT koji će u narednim danima temu rodne ravnopravnosti staviti u fokus javnosti i stvoriti prilike za iniciranje pozitivnih promjena u društvu. Povodom početka globalne kampanje […]

U Livnu održane dvije obuke za unaprijeđene kapaciteta lokalnih udruga i organizacija

Centar za građansku suradnju iz Livna je u prethodnom periodu organizirao dvije obuke za unaprjeđenje vlastitih kapaciteta ali i kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva i udruga koje su pokazale interes za sudjelovanje. Prva obuka je održana na teme „Pisanje projekata i Namicanje sredstava“, a trener na obuci je bio Zlatko Sarić. Sudionici obuke su osim teoretskog dijela[…]