U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH otvorena izložba slika “Bosna okom čeških slikara”

Izložba slika “Bosna okom čeških slikara” otvorena je večeras u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

Organizator izložbe je Udruženje građana češkog porijekla “Češka beseda” Sarajevo u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH.

Riječ je o djelima čeških umjetnika koji su živjeli i radili u Bosni i Hercegovini kao što su Ludvik Kuba, Ferdinand Velc, Alphonse Maria Mucha, August Regal, Vaclav Prihoda, Ladislav Lauda, Jana Vaclav Mrvička, František Vladislav Titelbach…

Idejni autor izložbe je Vesna Malić, predsjednica “Češke besede”, a stručni konsultant je muzejska savjetnica Ivana Udovičić iz Umjetničke galerije BiH.

“Izložba je dio projekta ‘Češke niti u bosanskom ćilimu’ koji je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Sam naziv projekta inspirisao je bosanski ćilim koji je pun kolorita i utkanih nada i osjećanja. Česi koji su došli u Bosnu i Hercegovinu utkali su sve svoje živote, nade, osjećanja i budućnost u taj naš bosanski ćilim i ostavili su duboki trag kako u Sarajevu tako i u cijeloj BiH”, rekla je Malić.

Izložbu je otvorio državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić koji je rekao da ovo Ministarstvo svake godine izdvaja grant sredstva za podršku udruženjima nacionalnih manjina u BiH.

“Vrijednost jednog društva najbolje se može vrjednovati ako se sagleda odnos tog društva prema manjinskim skupinama. Od odnosa većine prema manjinama zavisi stepen svjesti o značaju i vrijednostima demokratije tog društva. Nemojte nikad zaboraviti odakle ste došli, jer ko ne zna odakle je došao ne zna ni kuda ide” rekao je Hurtić.

Otvorenju izložbe prisustvovali su otpravnik poslova Ambasade Republike Češke u BiH, Josef Zrzavecky, predstavnici “Češke besede” Banjaluka i Društva bosansko-češkog prijateljstva Snješka /Snezka.

Na otvorenju je nastupio novoformirani hor “Češke besede” Sarajevo pod nazivom “Bohemia”, Adriana Katavić na gitari, a program je moderirao Davor Milošević.

Izvor: klix.ba