Turistički biser Hercegovine: Blagaj privlači sve veći broj posjetitelja

Ove godine Blagaj bilježi izvrsnu turističku sezonu, privlačeći posjetitelje svojom prelijepom prirodom i bogatom ponudom aktivnosti na otvorenom.

Blagaj, mjesto poznato po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i čuvenoj Tekiji na izvoru rijeke Bune, sve više se afirmira kao turistički centar Hercegovine. Svojim prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima, privlači sve veći broj posjetilaca, dok blizina mostarskog aerodroma doprinosi ovogodišnjem rekordnom broju turista.

Ove godine Blagaj bilježi izvrsnu turističku sezonu, privlačeći posjetitelje svojom prelijepom prirodom i bogatom ponudom aktivnosti na otvorenom. Gosti uživaju u planinarenju, biciklizmu i vožnji čamcem na rijeci Buni, piše BHRT.

Čamcem po rijeci

“Planiramo čamcem provesti se po rijeci. Došli smo ovdje zbog prirode. Lijepo je, mnogo drugačije od onoga što imamo u Češkoj”, kaže turistkinja iz Češke.

Za Blagaj kažu da je zaista turistički biser Hercegovine, što potvrđuju i predivni kadrovi ovog iznimno lijepog mjesta. Smješten samo 3 km od mostarskog aerodroma i 45 km od Jadranskog mora, Blagaj je savršena destinacija i za usputne posjete.

Selim Džiho, koji već sedam godina radi na naplatnim kućicama, svakodnevno susreće turiste iz raznih dijelova svijeta.

“Turska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Poljska, Italija… nema od kuda ne dolaze. Blagaj je svijet u malom”, ističe Džiho.

Prirodni ambijent

Zbog kuća za odmor koje nude bijeg od turističkih gužvi, sve više posjetitelja dolazi u Blagaj u potrazi za opuštanjem u prirodnom ambijentu. Gosti često provode i po 10-15 dana, uživajući u spokojnom okruženju daleko od užurbanosti gradskih destinacija.

“Iznajmljivači kojih ima odavde do Bune, Malog polja naravno kuće, predivne kuće koje imaju s unutarnjim interijerom, s vanjskim interijerom, kuće s bazenima su također dobro popunjene”, rekao je iznajmljivač u Blagaju Ramiz Bašić.

Sve više posjetitelja želi ostati više dana, opuštati se i uistinu doživjeti Blagaj, uključujući lokalnu hranu i autentično gostoprimstvo. Kao rezultat toga, povećava se broj smještajnih kapaciteta kako bi se zadovoljile ove potrebe i pružila što kvalitetnija usluga.

Izvor: bljesak.info