Trinaest godina djelovanja Mreže i sjećanje na Gorana: Veliki čovjek, velika organizacija

Triskaidekafobija je strah od broja 13. Neki ga smatraju brojem nesreće, a nama donosi sreću – Mreža za izgradnju mira u mjesecu februaru slavi svoj trinaesti rođendan!

Uspostavljena u februaru 2010. godine, Mreža za izgradnju mira svakog 10. februara proslavlja svoj rođendan. Ove godine slavimo trinaest godina djelovanja Mreže koja trenutno okuplja više od 220 članica, obrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine s ciljem izgradnje održivog mira.

Mreža za izgradnju mira uspostavljena je u februaru 2010. godine s ciljem da pruži doprinos naporima za obnovu kvaliteta društvenog i ekonomskog života u Bosni i Hercegovini, kao i za dugoročno povećanje sposobnosti cijelog bosanskohercegovačkog društva da se s različitostima i sukobima ophodi konstruktivno i nenasilno.

Mreža za izgradnju mira koja sada okuplja 220 članica, organizacija civilnog društva i škole i koja vodi dva od najposjećenijih web portala u zemlji a čak i regionu: www.mreza-mira.net i www.snagalokalnog.ba, koji bilježe milionske posjete, kao i Facebook stranicu koju prati 31.000 osoba, te newsletter koji svakodnevno otvori oko 5000 korisnika, nastala je kao rezultat volonterskog rada i truda Gorana Bubala i velikog broja drugih hrabrih, upornih i srčanih ljudi koji su svojim djelovanjem okupljali podijeljeno bh. civilno društvo u cilju prevazilaženja podjela koja su evidentne posvuda.

A bez Gorana Bubala ne bi bilo Mreže.

Goran Bubalo je rođen 1972. godine u Čapljini, a veći dio svog života je proveo u Sarajevu. Bio je predsjednik Mreže za izgradnju mira, dugogodišnji volonter u borbi za ljudska prava i slobode. Njegova borba za mir i humana djela bila su usmjerena prema rješavanju problema svih generacija. Bio je čovjek velikog srca, prijatelj, mirovni aktivista koji se jednom rađa, istinski borac za ljudska prava svih nas i velika motivacija da nikad ne gubimo nadu u bolje sutra.

Naši prijatelji_ce poslali su nam čestitke povodom trinaestog rođendana Mreže i sjetili se našeg Gorana, te ih u nastavku prenosimo.

Sabahudin Topalović Roma Jačanje-Zuralipe

„Kada je u pitanju mreža mira o njoj ne trebamo mnogo pričati, jer da Mreže nema ne bi bilo ni umrežavanja NVO koje veoma korisne obavijesti upravo dobivaju preko Mreže mira, a ujedno smo i mi jedna od NVO koja je do sada od Vas dobila mnogo kvalitetnih javnih poziva preko kojih smo uspjeli pomoći Romskoj populaciji. A kada je u pitanju Goran Bubalo to je Čovjek koji je bio legenda jedan od tvoraca Mreže mira i vodeći čovjek u Mreži mira, o njemu se sve zna ko je bio i kakve je rezultate postizao u Mreži mira. Šta reći drugo nego kao što sam i na početku rekao legenda, neka počiva u miru.

Također čestitamo 13 godišnjicu Mreže mira i želimo mnogo uspjeha u daljem poslovanju.“

Slobodan Martinović

Centar za istraživanje u politici Argument

„Veliki čovek i velika organizacija u svakom pogledu.“

Ibrahim Spahić

predsjednik Međunarodnog centra za mir

„Mreža mira je poput paučine koju tka svako na svoj način. Nit po nit. Mudro je ne sklanjati paučinu kao mrenu sa očiju da bi bolje vidjeli dimenziju više u sebi i svom okruženju.

Izazovno je i odgovorno graditi mir i slobodu u sebi i sa drugima, a da se to ne završi naučno-fantastičnim projekcijama zamjenica mreža, vaša – mreža, naša mreža.

Mreža prestaje biti mreža onda kada nije spona za link diversity.

Pleli smo mrežu od prvog dana tako da sačuvamo ljudsko dostojanstvo i integritet svakog čovjeka i svake organizacije u Mreži mira.“

Dr Sabiha Husić

„Mreža mira je pokazala kako zajedno možemo raditi i komunicirati  za bolje sutra građanki i građana BiH bez obzira na ime, religiju, lična uvjerenja, ubjeđenja i opredjeljenja a sve s ciljem da svojim djelovanjem i radom doprinosimo miru. Nekada su tu teške i bolne priče, isksutva, zapažanja i djelovanja ali dijalog nadvlada jer je preduslov za mir.“

Nihad

„Gorana se sjećam po podršci. Onoj bezuvjetnoj. Upoznali smo se u Beogradu na Mreži kod Žena u crnom.

Nedugo nakon toga počeo sam volontirati i brinuti se o izbjeglicama koje su pristizale u Tuzlu.

Značilo je to linč na moj rad, optužbe, susretanje sa rasizmom, nasiljem.

U jednom trenutku sam bio primoran potraziti psihološku podršku.

Kada je jedan od rasista počeo objavljivati tekstove na webu i kriminalizirati moj rad Goran i Mreža su bili jedini koji su stali uz mene. Slobodno mogu reći da je to bio presudan trenutak koji je značio nastaviti ili odustati.

Ostao sam i tu sam. 

Podrška majkama Srebrenice kada prvi puta nakon genocida nisu mogle izaći protestirati u Tuzli zbog epidemije Covid-a i tad je Goran bio podrška. Zajednički smo napravili virtuelne proteste i taj gest se i danas pominje.

Nakon njegovog odlaska Mreža je i dalje onakva kakvom bi on volio da bude. Dostupna i ohrabrujuća. I danas kao i prvog dana znam da je Mreža oaza hrabrosti i podrške za sve one koji koračaju Goranovim putem ljudskosti.

Hvala vam svima za sve.“

Sunita Dautbegović- Bošnjaković, Forum ZFD

„Goran Bubalo jeste Mreža Mira, sve ono što ona predstavlja, zajedništvo, ljude, Bosnu i Hercegovinu i mirovne i humane vrijednosti. On je bio istinski mirovnjak, koji je tu misiju živio. Goran zajedno sa svojom Mrežom mira ostaje i danas, da nas podsjeća da je moguće graditi bosanskohercegovačko društvo na principama mira, demokratije, otvorenosti i inkluzivnosti, zajedno sa svim njenim ljudima. Hvala mu na svemu što nam je ostavio u amanet.“

Koviljka Komnenić

UG NADA TREBINJE

„Srećna sam da postoji Mreža mira, a  Goran je čovjek koji je svojom vjerom, povezao sve nas, dao nam volju i motivaciju i utabao put kojim danas hodamo i koji nastavljamo zajedno.“

JU Mješovita srednja škola Maglaj

Prof. Nerminka Pirkić

„Mreža mira nam je bitna za uvezivanje jednih sa drugima, izmjenjivanje ideja, podržavanje, afirmaciju škole i mira , za koračanje ka zajedničkom cilju.

Cilj nam je da svi zajedno gradimo MIR, ali još veće je zadovoljstvo biti uz Mrežu mira kao lidera mira u Bosni i Hercegovini i šire!

Moja škola i ja sarađujemo sa Mrežom mira od školske 2015/16. godine uz objavljivanje naših mirovnih aktivnosti, kada sam i prvi puta ostvarila kontakt sa gospodinom Goranom Bubalom.

Gospodin Goran je uvijek imao vremena za razgovor, pohvalu, savjete, te motivaciju za dalji rad.

Veliki čovjek, voditelj mira, čovjek koji je volio sve, radio puno i zaslužuje puno, puno više,  ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire!“

Predsjednik udruženja Dajte nam šansu- Bužim, Trnovac Omer,  prof.mr.

„Lijepa sjećanja nas vežu za Gorana, prije svega velikog čovjeka, prijatelja i humanistu. Zadužio nas je da nastavimo njegov put. Neka počiva u miru.

S poštovanjem.“

Muharem (Udruženje roditelja Ruka u ruci)

„Mreža mira za mene i Udruženje je od velikog značaja jer se osjećamo kao jedinsvena porodica. Kao članici nam je pružena mogućnost kod apliciranja na javne pozive da se možemo osloniti na vas. Putem mreže smo u toku zbivanja i dobivamo na vrijeme pored izvještaja gdje možemo aplicirati i mnoge još pozitivne obavijesti.

Goran Bubalo, šta reći o njemu kad samo njegovo izgovoreno ime govori da je bio čovjek za savjetovati, pomoći, od akcije i čast mi je što sam ga poznavao i družio kad bi se ukazala prilika. Laka mu crna zemlja a mi njegovi prijatelji ćemo se uvijek ga sjećati kao vrijedna i marljiva čovjeka.“

Vildana Džekman : 

„Danas sam, dok sam vozila, prošla kraj Potoka gdje sam prvi put upoznala našeg Gorana i tako su mi se vratile neke emocije. Zašto je meni Mreža važna?

Meni je Mreža važna jer Mreža je vizija, Mreža je ideal. Mreža je snaga. Mreža je povezanost i jednom rječju mir kojem je težio jedan čovjek koji je beskrajno vjerovao da organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini mogu stvoriti jednu jaku Mrežu  koja će težiti izgradnji mira i gdje ćemo biti povezani, biti podrška jedni drugima u svim zagovaračkim, aktivističkim političkim procesima i taj isti čovjek ostavio je sve svoje životne stepenice, porodične veze, sve je podredio uspostavi jednog takvog ideala kao što je Mreža za izgradnju mira i  Mreža za izgradnju mira će uvijek biti podsjetnik o postojanju jednog velikog čovjeka, jednog dobrog čovjeka, jednog skromnog čovjeka sa jako velikom vizijom o mirovnom društvu u Bosni i Hercegovini i zbog toga je meni Mreža za izgradnju mira važna jer ona je temelj tome da je postao, živio i obitavao sa  nama naš dragi Goran, a sa druge strane je poveznica i resurs i izvor informacija za nas koji radio u civilnom sektoru i koji se bavimo aktivizmom.“

Mreža za izgradnju mira, sa svim vrijednostima koje njeguje, prepoznata je u bh. društvu ali i šire kao istinski borac za mir i pravdu, za jednaka prava svih, za organizaciju koja razlike vrednuje i miri kao bogatstvo. Kroz Mrežu mira živi i Goran Bubalo i njegova vizija, njegova neprestana borba da svima u Bosni i Hercegovini bude bolje obnovom kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, i djelovanjem sa ciljem da gradi održivi mir. To prepoznaju naše članice, naše partnerske organizacije, naši prijatelji_ce. Hvala svima koji su uz Mrežu za izgradnju mira na tom putu. Pozivamo sve naše prijatelje_ice da nam dostave svoje izjave o našem dragom Goranu, u znak sjećanja na njega i njegov rad, kao i rad Mreže za izgradnju mira.

Izvor: mreza-mira.net