Trening Mobilizacija resursa 2023

Mobilizacija resursa zauzima važno mjesto u organizacijama civilnog društva kao neophodan segment i aktivnost koju je potrebno pomno planirati, kontinuirano pratiti i evaluirati kao i svaku drugu. S obzirom na to da je ova oblast usko povezana sa finansijskom stabilnošću i održivošću organizacije, potrebno joj je posvetiti posebnu pažnju.

Cilj treninga Mobilizacija resursa jeste unaprjeđenje znanja i vještina ljudskih potencijala koji su direktno ili indirektno povezani sa aktivnostima na prikupljanju sredstava. Također, trening doprinosi jačanju općeg znanja iz ove oblasti, boljem razumijevanju procesa i metoda prikupljanja sredstava, kao i unaprjeđenju odnosa prema različitim donatorima i izvorima finansiranja. Posebna se pažnja skreće na potrebu kontinuiranog planiranja fundraising aktivnosti, kao strateškom, a ne ad-hoc pristupu ukupnog planiranja unutar organizacije.

Trodnevni trening Mobilizacija resursa će između ostalih obuhvatiti sljedeće teme:

 • Prikupljanje sredstava – fundraising,
 • Korporativna filantropija,
 • Komercijalizacija usluga,
 • Grantovi donatora i finansiranje od strane institucija vlasti,
 • Strategija mobilizacije resursa.

Obuka će se sastojati, ne samo od prezentiranja teorijskih postavki oblasti, nego i od praktičnih radionica i vježbi, te interaktivnog načina prijenosa znanja i vještina, dvosmjernom komunikacijom i analiziranja studija slučaja.

Trening Mobilizacija resursa rezultirati će time da učesnici/e:

 • posjeduju osnovna znanja iz oblasti mobilizacije resursa i njenih oblika,
 • efikasno i jasno komuniciraju zahtjeve i molbe za doniranjem,
 • posjeduju znanje i prepoznaju načine mapiranja donatora u svrhu njihove veće aktivacije,
 • znaju graditi i jačati odnose sa donatorima,
 • prepoznaju i koriste tržišne prilike, ali posjeduju proaktivni pristup u kreiranju novih,
 • razvijaju, implementiraju, kontroliraju i evaluiraju akcione planove prikupljanja sredstava.

Trening je namijenjen osobama iz partnerskih organizacija koje sarađuju na programima Snaga lokalnog (USAID/LWCDA), Programu podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) ili drugim USAID programima u Bosni i Hercegovini. Trening je ograničen na 26 osoba. Slanje prijave ne znači automatski da je osoba odabrana za učešće na obuci.

Obzirom da je trening na temu Mobilizacija resursa, gosti treninga će biti Ines Kavalec, direktorica Servisnog centra “Dajte nam šansu” kao i neko od predstavnika Fondacije tuzlanske zajednice. Oni će kao osobe koje imao veoma bogato znanje u mobilizaciji resursa u organizacijama civilnog društva, podijeliti sa učesnicima svoja dugogodišnja iskustva. 

Tehničke informacije:
Trening će se održati u Tesliću u periodu od 11.4. (12.30 sati) do 13.4.2023.g. (13.30 sati). Organizator snosi troškove radnih materijala, ishrane, smještaja, te putnih troškova koji se refundiraju isključivo organizaciji koju učesnik/ca predstavljaju tokom trajanja treninga. Detaljnije tehničke informacije i program rada odabrani učesnici/ce, dobiti će najkasnije sedam dana pred početak treninga.

Potvrda o učešću na treningu:
Potvrdu o učešću na treningu dobiti će učesnici/ce koji/e budu prisutni/e minimalno 90% vremena tokom trajanja treninga.

Organizatorica:
Za sva dodatna pitanja možete se javiti putem emaila: mateja.bojat@kultbih.org ili na broj telefona 033 778 772.

Institut za razvoj mladih KULT

Informacije o događaju

Datum događaja11/04/2023 12:30
Datum završetka događaja13/04/2023 13:30
Datum početka registracije14/03/2023 09:00
Kapacitet60
Registrovano31
Slobodnih mjesta29
Rok za registraciju03/04/2023 09:00

Registracija je moguća putem ovog linka OVDJE. Zakači ga samo ispod teksta. Prijave su otvorene do 4.4.2023. g. 

Trening Mobilizacija resursa 2023-USAID/LWCD treninzi – Institut za razvoj mladih KULT

Izvor: mreza-mira.net