Trebinje prva lokalna zajednica koja se uključila u Vinsku cestu Hercegovine

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković potpisali su Memorandum o razumijevanju o uspostavljanju saradnje u Vinskoj cesti Hercegovine, kako bi zajedničkim aktivnostima povećali njenu vidljivosti i atraktivnost na domaćem i međunarodnom tržištu.

Memorandum je potpisan u svrhu postizanja zajedničkih ciljeva u razvoju turizma kao i preciziranju aktivnosti i odgovornosti radi efikasnog sprovođenja dogovorenih programa.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je Trebinje prva lokalna zajednica koja se  uključila u Vinsku cestu Hercegovine, navodeći da je prošle godine u sklopu ovog projekta na generalnoj skupštini Iter Vitis, kulturne rute Savjeta Evrope, naš grad dobio nagradu  kao najbolja održiva destinacija za vinski turizam, a vinarija Manastir Tvrdoš nagradu kao model najbolje prakse koja povezuju istorijsku baštinu i vinsku kulturu.

„Oko 80 odsto proizvođača vina u Republici Srpskoj nalazi se u Trebinju. Ovaj memorandum je još jedan podstrek za kvalitetniju promociju, zajednički nastup i intenzivniju marketing kampanju, koja treba da omogući da brojni turisti iz regiona, Evropske i svijeta obiđu neke on najboljih evropskih vinarija koje se nalaze upravo u Hercegovini“, istakao je Ćurić.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković kazao je da se u BiH godišnje proizvede oko 18 miliona litara vina, a da je registrovano oko 70 proizvođača.

„Hercegovina je jedinstvena destinacija koja svojom mediteranskom klimom, prirodnim ljepotama, autentičnom kulturnom baštinom i običajima, privlači posjetioce iz svih dijelova svijeta. Radi turističke promocije ovih potencijala, koja će rezultirati i privrednim razvojem, osmišljen je projekt Vinska cesta Hercegovine, kojim upravlja Komora, i zadovoljstvo nam je što je i Grad Trebinje dio projekta“, rekao je Marinković.

Osim stvaranja jedinstvenog turističkog proizvoda Hercegovine, koji obuhvataju vinarstvo, vinogradarstvo, gastronomiju i pružaoce turističkih usluga, smisao projekta „Vinska cesta Hercegovine“ je i privlačenje domaćih i stranih turista, stvaranje okruženja za održive i profitabilne biznise, pružanje pomoći privredi zasnovanoj na proizvodnji vina te razvoj i promocija tržišta.

Vinskom cestom Hercegovine rukovodi Spoljnotrgovinska komora BiH  u saradnji s gradovima/opštinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje, uz podršku USAID Projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine (Turizam).

Izvor: trebinje.rs.ba