Tokom ramazana u Visokom se organiziraju zajednički iftari i programi za najmlađe

Ramazan se i u Visokom obilježava brojnim aktivnostima zahvaljujući Medžlisu Islamske zajednice Visoko. U svih devet visočkih gradskih džamija uči se mukabela, dok se centralna mukabela uči u prelijepoj Šerefudinovoj ili Bijeloj džamiji.

Najljepši mjesec

Džamija Saračica tradicionalno je rezervirana za centralnu žensku mukabelu, dok se teravih-namaz i mukabele uče i u ostalim džamijama na području Medžlisa. Ramazan je mjesec oprosta i pomaganja onima kojima je pomoć potrebna, pa se tako, uz pomoć džematskih odbora, organiziraju iftari za džematlije, polaznike mektepske nastave, ali i one koji nisu u mogućnosti priuštiti prigodan iftar.

– Svake godine tokom ramazana organiziramo brojne događaje i trudimo se na najbolji mogući način ispratiti ovaj najljepši mjesec. Što se tiče iftara, organiziramo ih u saradnji s džematskim odborima. Tu su iftari za džematlije, naše najmlađe, a brigu vodimo i o našim najstarijim džematlijama, kojima iftare nosimo na kućnu adresu – kazao nam je glavni imam Medžlisa IZ Visoko Midhat ef. Čakalović.

Posebno ponosni

Ono, kazuje efendija, na šta su posebno ponosni jesu mukabele s polaznicima mektepske nastave, na kojima se okupljaju najmlađi, koji tokom ramazana imaju priliku mnogo toga da nauče.

Ramazan u Visokom je dočekan ove godine i manifestacijom „Ramazanski vozić“, a tokom ovog svetog mjeseca u Visokom će biti održana i brojna predavanja, uz redovne ramazanske aktivnosti. Posebnost su i brojni sadržaji za najmlađe, od mektepskog bazara, preko spomenutog „Ramazanskog vozića“, pa do mukabela.

Učenje Kur'ana

Veliki broj najmlađih polaznika nakon teravih-namaza uživa u učenju Kur'ana, omladina, ali i oni stariji poslije teravije idu u šetnju po gradu, ispijaju se kafe u ugostiteljskim objektima, kojima je tokom ramazana produženo radno vrijeme i traje do dva sata poslije ponoći.

Izvor: visoko.ba