Titulu kosbaše za 2024. godinu ponio je Vinko Čičak – Vinara iz Kupresa.

Tradicionalni “Dani kosidbe na Kupresu 2024.” i ove godine su privukli veliki broj posjetitelja. Kuprešku kosidbu, koja se prema nekim izvorima održava još od davne 1687. godine, nismo propustili ni mi. Priključili smo se koscima koji su tradicionalno odmjerili snage na Kupreškom polju.

13 pobjeda

  Titulu kosbaše za 2024. godinu, nakon puno znoja i muke, ponio je Vinko Čičak – Vinara iz Kupresa. Drugo mjesto osvojio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, a treće mjesto podjelili su Stipo Šarić i Matko Kuštro, obojica iz Kupresa jer su imali jednak broj bodova.

Ovogodišnji pobjednik ima ukupno 13 pobjeda na Danima kosidbe u Kupresu, a pet puta bio je na drugom mjestu. U kosidbi su se natjecali i juniori, a najuspješniji je bio Drago Šarić, rođeni Kuprešak, 2009. godište. Drugo mjesto osvojio je mjesto Ivan Čičak, a treće Josip Čičak, inače najmlađi natjecatelj ove godine, ima samo 11 godina. Inače, kako piše Kupreški radio, Drago Šarić je osvojio 3. mjesto na Kosidbi u Kupresu 2021. godine, 2. mjesto na Kosidbi u Kupresu 2022. i 2023. godine te u Strojicama 2023. godine.

Tradicijski sportovi 

Nedjelju na Kupreškom polju obilježili su nastupi kulturno-umjetničkih društava te tradicionale pjesme. Nastupala je: Ženska vokalna skupina “Ivančice” iz Kupresa, Klapa Skradinke iz Skradina, KUD “Salona” iz Solina, KUD ”Leopold” iz Osijeka. Natjecatelji su se okušali i u tradicijskim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj, potezanja konopca. Prvo mjesto u bacanju kamena s ramena odnio je Milorad Crepulja, drugo mjesto zaslužio je Iko Penava, dok je na treće mjesto zasjeo Anđelko Spajić.

U kategoriji skok u dalj prvi je bio Ratomir Baštić, drugo mjesto zauzeo je Damir Šimić, a treći je bio Borislav Dragojević. U potezanju konopa prvo mjesto je odnijela ekipa Šujica drvo Kupres dok je drugo mjesto bila ekipa Sv. Mihovil Dugopolje.

Konjičke utrke U završnom dijelu održane su galopske konjičke utrke u kojima je sudjelovalo više konjičkih klubova iz BiH. Konjička utrka Engleskih punokrvnjaka na 1800 metara, poredak: 1. Grlo ABBEY WEDDING vlasnika Harisa Ganića 2. Grlo MASRHAL vlasnika Refika Đogića 3. Grlo QNGFU PANDA vlasnika Muhamera Begzadića Podsjetimo, manifestacija je počela u ponedjeljak, 1. srpnja u Hrvatskome domu gdje je priređena izložba fotografija kosaca i kupelica. Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine BiH koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Manifestaciju je službeno otvorila federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

Izvor: bljesak.info